Ekonomija     | 26.11.2019. 16:12 |

PU-Izvještaje pravne osobe ovjeriti potpisom i pečatom certificiranog računovođe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH pozvala je certificirane računovođe u Federaciji Bosne i Hercegovine, da prilikom sastavljanja i podnošenja računovodstvenih iskaza pravnih osoba, postupaju u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH.

Podsjećaju da je tim odredbama člana propisano da finansijski izvještaji pravne osobe moraju biti ovjereni potpisom i pečatom certificiranog računovođe koji nosi naziv "certificirani računovođa" njegovo ime i prezime, kao i broj važeće licence, izuzev za certificirane računovođe koji obavljaju računovodstvene poslove za interne potrebe preduzeća.

Istovremeno, finansijski izvještaji moraju biti potpisani od osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe, upisane u sudski registar, koje podnosi finansijske izvještaje, ovjereni pečatom pravne osobe, podnosioca.

Naglašavaju da je na osnovu informacija kojima raspolaže Porezna uprava Federacije BiH utvrđeno da je Finansijsko-informatičkoj agenciji dostavljen značajan broj finansijskih izvještaja koji nisu potpisani od certificiranih računovođa, s važećom licencom ili su potpisani od strane necertificiranih računovođa.  

Stoga, Porezna uprava FBiH poziva certificirane računovođe da, prilikom obavljanja poslova za koje su ovlašteni Zakonom o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, ne potpisuju računovodstvene iskaze, ukoliko ne posjeduju važeću licencu.

- Pozivamo i necertificirane računovođe i privredna društva da postupaju u skladu s važećim zakonima, uz napomenu da je Zakonom za pravne osobe koje ne otklone nepravilnosti po rješenju Porezne uprave propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 KM i za odgovorne osobe u pravnim subjektima novčana kazna od 500 KM do 3.000 KM - navedenoje u saopćenju.

Također, pozvali su porezne obveznike da prilikom sačinjavanja, odnosno potpisivanja i ovjeravanja svojih finansijskih izvještaja, ne angažuju necertificirane računovođe i nelicencirane certificirane računovođe, izuzimajući certificirane računovođe koji obavljaju računovodstvene poslove za interne potrebe preduzeća i ostalih pravnih osoba.    

U narednom periodu, aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH će biti usmjerene na kontrolu računovođa koji potpisuju finansijske izvještaje, a koji prema evidencijama Porezne uprave FBiH nisu regulisali svoj radno-pravni status, saopćeno je iz te institucije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lukašenko pozvao na organiziranje uličnih patrola radi pružanja bezbjednosti u bjeloruskim gradovima

Otvorene prijave za prvi 'Alma Ras Industry Day'

Porezna uprava FBiH uputila javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2023.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom