Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 14:26 |

KS - Nisu ispunjeni uvjeti za proglašenje epizode 'Pripravnost'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) -  Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je kako pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku bilježe variranje u izmjerenim vrijednostima za PM10, tokom proteklih 48 sati.

Na automatskim stanicama izmjerene prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan (26.11.2019.) su iznad graničnih vrijednosti (50 µg/m3) za ovaj polutant, i to na Ilidži 53 µg/m3, Vijećnici 53 µg/m3 i Otoci 94 µg/m3 te Ilijašu 123 µg/m3.

Međutim, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se ne predviđa prisustvo temperaturne inverzije, kao ni uspostavljanje stabilne vremenske situacije, već se očekuje kiša uz slab do umjeren vjetar južnog smjera, prenosi Press služba KS. 

Za proglašenje epizode neophodno je ispunjenje tri uvjeta predviđena Planom, a koji podrazumijevaju:

- da se na području Kantona uspostavila stabilna vremenska situacija, koju karakteriše sporo kretanje visokog atmosferskog pritiska, slab vjetar i prizemna temperaturna inverzija u kotlinskim dijelovima Kantona,

- ako se očekuje zadržavanje stabilne vremenske situacije  i u  naredna 3 dana te

- ako izmjerene koncentracije zagađujućih materija u zraku na najmanje jednoj referentnoj stanici u zoni prelaze granične vrijednosti.

 S obzirom da dva od tri potrebna uvjeta za proglašenje epizode nisu ispunjena, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne predlaže proglašenje epizode „Pripravnost“.

Ipak rizičnim skupinama stanovništva - trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju smanjeno kretanje i boravak vani.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti sa kontinuiranim praćenjem vrijednosti zagađujućih materija u zraku, kao i sa obavještavanjem građana o svim eventualnim promjenama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo