Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 15:50 |

Komšić s Reekerom i Erathom - Provesti presude Evropskog suda za ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO/WASHINGTON, 27. novembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Washingtonu (SAD) saJohnom Erathom, višim zamjenikom direktora za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD, te s predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i azijske poslove, s glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack i sa specijalnim izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmerom.

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva BiH o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu. Pored ostalog, razgovarano je o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima s Evropskom unijom, provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora konstatirana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić ocjenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktuelni odnos EU prema zapadnom Balkanu.

O temi migrantske krze u BiH, predsjedavajući Komšić je istakao da u Evrpskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da jedna od zemalja Evropske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima.

Predsjedavajući Komšić je takođe tokom susreta s visokim zvaničnicima istakao da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom, te da sigurnosne agencije BiH u saradnji s partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja kontrolišu situaciju. Također je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komšić uputio telegram saučešća kralju Kraljevine Maroko nakon razornog zemljotresa

Komšić i Bećirović razgovarali sa Rosensaftom o holakustu i genocidu

Komšić: Čekamo prijedlog Bećirovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo