Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 13:56 |

OSCE BiH i MUPKS - Edukativna radionica u borbi protiv nasilja u porodici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novambra (FENA) - U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, predstavnici svih policijskih stanica u Kantonu Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP-a KS) prisustvovali su edukativnoj radionici o prevenciji, tretiranju i borbi protiv nasilja u porodici.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica zahvalio se Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini na organizaciji edukativne radionice i pokretanju kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", koja ima za cilj prekid šutnje o nasilju nad ženama.

 - Prema službenim evidencijama MUP-a KS, samo u mjesecu oktobru evidentiran je 31 događaj s obilježjem krivičnog djela nasilja u porodici, a od prijavljenih počinitelja, 50 posto su povratnici u činjenju djela. U istom mjesecu, evidentirano je krivično djelo silovanja, a svjedoci smo i ubistava, gdje su žrtve bile ženske osobe - kazao je Katica.

 Ministar Katica je naglasio da se građani Kantona Sarajevo i šire, moraju ohrabriti da ne smiju dozvoliti da budu žrtve fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

- Kada ne mogu sami da riješe konfliktne situacije, treba da se obrate centrima za socijalni rad ili policiji - dodao je Katica.

 Joeri Maas, šef Odjela za politike i planiranje Misije OSCE-a u BiH je kazao da se nasilje u porodici direktno tiče značajnog broja žena u BiH i šire.

 - Ovaj problem nije uvijek vidljiv niti je lako odgovoriti na njega. Ovo je u svakom momentu sigurnosni izazov za čitavo društvo i mora se prevenirati i rješavati. Odgovornost za pružanje rješenja je u rukama svih nas, a ova odgovornost podrazumijeva čvrst i koordiniran odgovor. Nasilje nije privatna stvar - kazao je Maas.

 Šef Ureda policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS Mustafa Bešić, obraćajući se prisutnima  kazao da se svaki dan u Kantonu Sarajevo dogodi minimalno jedan događaj koji ima elemente krivičnog djela nasilja u porodici.

U okviru globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", Misija OSCE-a u BiH pozvala je sve koji su svjedocima ili prolaze bilo koji oblik nasilja ili zlostavljanja da slučaj prijave policiji putem telefona 122.

 Pomoć i podrška mogu biti ukazane putem besplatnih SOS linija -  1264 (za Republiku Srpsku) ili 1265 (za Federaciju Bosne i Hercegovine), saopćeno je iz MUP Kantona Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MUP Kantona Sarajevo bira izvođača radova za uklanjanje objekta u Kolodvorskoj ulici

MUP i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uspostavili nove mehanizme saradnje

Novalić: Vozilom koje je povrijedilo dvije pješakinje upravljao maloljetnik (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana