Svijet     | 28.11.2019. 13:34 |

Turska i Libija potpisale sporazum o morskim zonama u Mediteranu

FENA Internet

ISTANBUL, 28. novembra (FENA) – Turska i libijska međunarodno priznata vlada potpisale su sporazum o morskim zonama i o širenju vojne i sigurnosne saradnje na Sredozemnom moru, saopćila je u četvrtak turska vlada.

Nisu objavljeni nikakvi detalji sporazuma o morskim zonama, koji bi mogao dodatno zakomplicirati spor o eksploataciji energenata na istočnom Mediteranu,  gdje su turska iskopavanja gasa razbjesnila kiparske Grke, Atinu i Evropsku uniju, prenosi Reuters.

Ministri vanjskih poslova EU dogovorili su ekonomske sankcije protiv Turske prije dvije sedmice kako bi kaznili Ankaru zbog iskopavanja kod obale Kipra i kršenja morske ekonomske zone uspostavljene na podijeljenom otoku.  

Spor je suprotstavio Tursku nekolicini država istočnog Mediterana koje su dogovorile morske i ekonomske zone s Grčkom i Kiprom, ostavljajući Ankaru u potrazi za saveznicima u regiji.

Novi sporazumi potpisani su na sastanku u Istanbulu između turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i Fayeza al-Serraja, čelnika vlade sa sjedištem u Tripoliju, koga Ankara podržava u sukobu sa suparničkim vojnim snagama sa sjedištem na istoku Libije.

 Libija je podijeljena u 2014. godini između dvije suparničke političke i vojne frakcije – jedne sa sjedištem  u prijestonici Tripoliju i druge sa sjedištem na istoku zemlje. Serrajova vlada u sukobu je sa snagama koje predvodi Khalifa Haftar, vojni zapovjednik s istoka zemlje.

Haftar kontrolira većinu libijskih naftnih polja, ali prihode od nafte kontrolira centralna banku u Tripoliju. Suprotstavljene vojne  snage također se bore u predgrađima prijestonice.

U junu je Haftarova Libijska narodna armija (LNA) saopćila da prekida sve veze s Turskom i da će svi turski komercijalni letovi ili brodovi koji se pokušaju domoći libijske obale biti smatrani neprijateljskim.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana