Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 15:35 |

Razgovori o unapređenju saradnje Univerziteta u Sarajevu i IFIMES-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Rektorat Univerziteta u Sarajevu danas je posjetio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović koji je sa rukovodstvom Univerziteta razgovarao o unapređenju saradnje.

- U globaliziranom svijetu izuzetno je važna uloga javnih univerziteta i njihovo repozicioniranje u društvima jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, pritom uvažavajući činjenicu da univerzitet mora zadržati autonomiju djelovanja i nastavnog i naučnoistraživačkog rada. Pokušaji onemogućavanja ili narušavanja autonomije moraju biti neprihvatljivi za širu društvenu zajednicu i ona ih mora odbaciti – izjavio je Bećirović.

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i IFIMES potpisali su Sporazum o saradnji 2017. godine. IFIMES ima specijalni konsultativni status u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC/UN) i izdavač je međunarodne naučne revije "European Perspectives", te je na sastanku zaključeno da će nastavnici i studenti Univerziteta u Sarajevu imati mogućnost da objavljuju naučne radove u okviru te međunarodne naučne revije.

Također, razgovarano je o organizaciji zajedničkih događaja (konferencija, okruglih stolova, ljetnih škola), ali i o zajedničkim aktivnostima u okviru ECOSOC-a. Otvorena su pitanja i zajedničkog učešća u EU projektima, a direktor Bećirović je predložio i uspostavljanje saradnje između Univerziteta u Sarajevu i IFIMES-ovih partnerskih univerziteta s ciljem pokretanja dualnih studijskih programa. Također je naglasio da raduju sve brojnije aktivnosti na internacionalizaciji Univerziteta u Sarajevu.

Govoreći o saradnji sa IFIMES-om, rektor Rifat Škrijelj je istakao da je značajan doprinos koji eksperti iz Instituta i sa Univerziteta mogu dati u zauzimanju stavova o nekim značajnim pitanjima kojima se Institut bavi, kao i doprinos obrazovnim procesima na Univerzitetu u Sarajevu.

Bećirović se pored rektora Škrijelja, susreo i sa akademikom Mirkom Pejanovićem, profesorom emeritusom UNSA, prorektoricama Dženanom Husremović i Aleksandrom Nikolić te dekanom Filozofskog fakulteta Muhamedom Dželilovićem, dekanom Fakulteta političkih nauka Seadom Turčalom i dekanom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžadom Korajlićem, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana