Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 15:58 |

Goražde - Javna rasprava o projektu prečišćavanja otpadnih voda u BPK-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28.novembra (FENA) - U konzorciju s francuskom firmom Safiž, Institut za građevinarstvo Banja Luka kao konsultantstka kuća, u Goraždu je održala prvu u nizu javnih rasprava o idejnom projektu za kolektore i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde.

Riječ je o projektu čija se vrijednost procenjuje na oko 10 miliona eura,  a koji tretira problematiku otpadnih voda na području Općina Pale i Foča u FBiH, Gradu Goraždu i općini Novo Goražde u RS-u.

„Planirano je da se glavni kolektor radi na potezu od Vitkovića kao polaznoj tačci, zatim bi on išao lijevom i desnom obalom Drine, sve do općine Novo Goražde (RS) gdje je planirana stanica za prečišćavanje opadnih voda kao završna tačka tog kolektora. S obzirom da je sada u toku idejni projekat i da tragamo za najpovoljnijim tehničkim riješenjima, njegova stvarna cijena se još ne zna ali grube procjene su da će se kretati oko 10 miliona eura - kazao je Zoran Kostić iz Instituta za građevinarstvo Banja Luka.

Tokom današnje javne rasprave, u kojoj su učestvovali predstavnici instituta, lokalnih zajednica i mjesnih zajednica u Gradu Goražde koje se nalaze na prostoru obuhvaćenom projektom, upućene su brojne primjedbe i pitanja tehničke prirode - kuda će proći glavni kolektor, na koji način će se vršiti povezivanje na sekundarne mreže ali i pitanje lokacije glavne stanice za prečišćavanje otpadnih voda koja je idejnim projektom planirana na prostoru Novog Goražda.

Iz Instituta za građevinarstvo Banja Luka najavili su organizovanje niz javnih rasprava s ciljem dobijanja što boljih informacija i tehničkih rješanja a konačan projekat izgradnje glavnog kolektora i stanice za prečišćavanje otpadnih voda trebao bi biti gotov u maju naredne godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'