Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 08:55 |

Pravoslavni vjernici započeli Božićni post

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta jučer su započeli božićni post koji će trajati 40 dana.

U toku posta, vjernici jedu posnu hranu, odnosno ne jedu meso, bijeli mrs, jaja... Uglavnom konzumiraju ribu, povće, voće, ulje... Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srijede i petka, koji se poste "na vodi". Riba se jede svake subote i nedjelje, a za Badnji dan obavezno se posti "na vodi".  

Starješina Saborne crkve u Sarajevu protojerej-stavrofor Vladimir Stupar podsjeća da suština posta nije samo u posebnom režimu ishrane, već očišćenju duše od loših misli te uspostavljanju ličnog odnosa s Bogom.

- Suština je da u toku 40 dana posta, koji se ogleda kroz odricanje od hrane od koje nam zavisi biološki život, tražimo onu istinsku, duhovnu stranu, a ta hrana predstavlja naš odnos s Bogom. Čovjek kada jede zadovoljava svoje fizičke potrebe, ali ono od čega čovjek živi je upravo blagodat  - naglasio je Stupar u izjavi za Fenu.

Poručio je da tokom posta vjernici treba da imaju lijepu emociju, lijep odnos prema bližnjima, da prepoznaju Božiju ljubav koja je prisutna u njihovom životu, kako bi se božanska ljubav uselila u srca, živote, duše, te kako bi svi 7. januara u radosti i zadovoljstvu dočekali  Božić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Papa Franjo pozvao na jedinstvo i izbjegavanje pesimizma u eri pandemije

Vjernici se vratili na Trg Svetog Petra

Nekoliko stotina vjernika klanjalo džumu u Al-Aqsi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana