Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 13:51 |

Borovac-Uebber:Podizanjem standarda života i rada spriječiti iseljavanje građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac primila je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber.

Tokom sastanka ambasadorica Uebber je izvjestila ministricu Borovac o mogućnostima da SR Njemačka pruži pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u kontekstu povećanog priliva migranata u našu zemlju. Potvrdila je kako se očekuje procjena potreba za stvaranje humanih uvjeta za smještaj migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva, a na čemu će biti angažirani i njemački eksperti.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje BiH i SR Njemačke u oblasti zaštite ljudskih prava, s akcentom na slobodu izražavanja, odnosno slobodu medija i borbu protiv govora mržnje.

Ministrica Borovac je zatražila podršku, s ciljem primjene pozitivne prakse SR Njemačke u našoj zemlji kako bi se stvorili bolji uvjeti za slobodu medija, ali i mehanizmi zaštite od zloupotrebe medija i širenja govora mržnje.

Ambasadorica Uebber je istaknula kako je SR Njemačka odlučna da pomogne Bosni i Hercegovini u dostizanju evropskih standarda u svim oblastima. Jer, upravo podizanje standarda života i rada, kako su zaključile Borovac i Uebber, je prioritetni način da se smanji iseljavanje ne samo građana BiH, nego i cijelog regiona, odnosno da im se omogući da budućnost grade u svojoj domovini - saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Specijalni izaslanik i veleposlanica Njemačke posjetili Brčko

Džaferović i Uebber o EU putu BiH i godišnjici genocida u Srebrenici

Njemačka će se boriti za evropski put BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom