Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 14:34 |

Komšić: 'Program reformi BiH' u sjedištu NATO-a nakon formiranja VMBiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je danas kako će dokument 'Program reformi BiH', u vezi s kojim je postignut dogovor u sklopu  Predsjedništva BiH, biti upućen u sjedište NATO-a u Briselu nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

Komentirajući novinarske upite u vezi tim i rokom u kojem će javnost biti upoznata o sadržaju spomenutog dokumenta, Komšić je kazao kako nema nikakvog razloga da taj dokument ne bude objavljen, ali da nije uredu da 'cirkulira' u javnosti prije nego što bude upućen u sjedište NATO-a.

Precizirao je kako taj dokument ima sve oblasti koje ima Godišnji nacionalni program (ANP), ali da se drukčije zove, te da je realno postavljen i nije pretenciozan, na način da je u njemu napisano sve što treba, a da se to ne može realizirati u toku jedne godine.

- Tu nema nikakve tajne. Riječ je, jedostavno, o jednoj vrsti dogovora koji je postignut da se taj program dostavi u sjedište NATO-a u Briselu i, po meni, nema nikakvog razloga da on ne bude objelodanjen - poručio je Komšić s današnje svečanosti u povodu obilježavanja predstojećeg Dana i 14. godišnjice OSBiH, navodeći kako je druga stvar to što bi neko htio da taj dokument koristi za političke obračune.

Upitan da prokomentira nedavnu posjetu predsjednice R Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u svjetlu njene predizborne kampanje, Komšić je kazao da želi biti suzdržan.

- Sve što kažem, zapravo, koristit će se u predsjedničkoj kampanji u Republici Hrvatskoj i zato pokušavam biti suzdržan - precizirao je.

Dodao je kako to što predsjednica Grabar-Kitarović radi predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH, „ne zbog toga što ona dolazi ovdje po glasove, mada je i to diskutabilno, nego zbog svih izjava koje daje".

- Nažalost, nije to ništa novo u odnosu na naše dvije zemlje - zaključio je Komšić, izražavajući nadu da će to prestati okončanjem predsjedničke kampanje, odnosno izborom novog predsjednika ili predsjednice R Hrvatske. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!