Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 18:25 |

Obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - U Brezi je obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na šehidskom mezarju, u gradskoj kino sali održana je akademija kojoj su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, veterani, članovi Udruženja generala i nosilaca priznanja "Zlatni ljiljan", predstavnici vlasti, te brojni građani među kojima je bio veliki broj mladih.

Uime Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) skupu su se obratili premijer Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, čestitajući godišnjicu formiranja korpusa koji je odigrao presudnu ulogu u odbrani BiH, a posebno srednje Bosne.

Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjena, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", 41 "Zlatnom policijskom značkom", a dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

 - Pripadnici Trećeg korpusa, zajedno sa ostalim pripadnicima Armije RBiH, bili su velika prepreka ciljevima agresora. Osnovni cilj agresora je bio da nestane Bosna kao država i Bošnjaka kao naroda na ovim prostorima. Vaša borba je bila veličanstvena i to su nepobitne činjenice - kazao je premijer Ganić.

Istakao je da Vlada ZDK od formiranja kantona kontinuirano vodi brigu o svim boračkim populacijama, počevši od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca do demobilisanih boraca. Kontinuitet brige je evidentan po činjenici da su svake godine sredstva iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona za boračku populaciju veća.

Također je naveo da Vlada godinama izdvaja sredstva za trajno zbrinjavanje boraca i njihovih porodica, posebno brine o liječenju i nabavci ortopedskih pomagala i lijekova te stipendirao djecu i članove porodica boračke populacije. Vodi brigu i o spomen-obilježjima, a svi značajni datumi se obilježavaju na dostojan način, uz pomoć boračkim udruženjima i savezima aktivnim na području ZDK.

 - U isto vrijeme smo svjesni da sve ono što izdvaja država nije ni izdaleka dovoljno za siguran i normalan život i obezbjeđenje egzistencije borcima i njihovim porodicama. Zbog toga Vlada ZDK nastoji svake godine što više uvećati sredstva koja se po raznim osnovama izdvajaju za boračku populaciju u cjelini. Vi to zaslužujete više nego iko drugi - kazao je Ganić, saopćeno je iz Pres službe ZDK. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo