Svijet     | 01.12.2019. 11:10 |

Nastavljaju se protesti u Hong Kongu, više hiljada na ulicama

FENA Internet

HONG KONG, 1. decembra (FENA) - Nakon sedmice relativnog mira, više hiljada antivladinih demonstranata, uključujući mnoge starije stanovnike, izašli su na ulice Hong Konga u nedjelju uzvikujući parole "revolucija našeg vremena" i "osloboditi Hong Kong".

Protest, koji je održan u užurbanom trgovačkom kvartu Tsim Tsa Tsui, uslijedio je nakon što su se na stotine ljudi uputile prema američkom konzulatu kako bi pokazale "zahvalnost" na podršci SAD-a za demonstracije koje su održavaju u Hong Kongu skoro šest mjeseci.

Mašući plakatima na kojima je pisalo "Nikad ne zaboravite zašto ste započeli" i crne zastave sa logotipom "Revolucija sada", demonstranti su prolazili pokraj gradske rive Kowloon gdje se nalaze luksuzni hoteli i tržni centri.

Prošle sedmice je u Hong Kongu vladalo relativno mirno stanje nakon što su lokalni izbori prošle nedjelje donijeli veliku pobjedu prodemokratskim kandidatima.

Međutim, aktivisti su se obvezali da će održati zamah protesta sa tri marša u nedjelju.

Antivladini protesti potresli su bivšu britansku koloniju od juna, ponekad prisiljavajući vladine urede, kompanije, škole i čak međunarodni aerodrom na zatvaranje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!