Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 12:51 |

Bradara i Sarajlić u Briselu na okruglom stolu o procesu evropskih integracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovat će na okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, koji će 3. decembra biti održan u Evropskom parlamentu u Briselu.

Okrugli sto, kojeg organizuje Odbor za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta, bit će prilika za vodeće parlamentarce iz država zapadnog Balkana da se sastanu s novoizabranim članovima Evropskog parlamenta, uključujući i stalne izvjestioce AFET-a, te predsjedavajuće delegacija Evropskog parlamenta za države zapadnog Balkana u pretpristupnom procesu.

Kako su organizatori najavili, rasprava će se odnositi na proces evropskih integracija zapadnog Balkana u svjetlu posljednjih odluka Evropskog vijeća kojima se odgađa otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te rezolucije Evropskog parlamenta o otvaranju pristupnih pregovora.

Očekuje se da će se učesnicima okruglog stola obratiti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, novoimenovani komesar Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, kao i predsjedavajući Radne grupe AFET-a za zapadni Balkan Tonino Picula.

Predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovat će i na sastanku članova AFET-a sa delegacijama državnih parlamenata, koji će biti održan 4. decembra u Briselu.

Očekuje se da će u radu ovog sastanka učestvovati i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Bradara: Pred nama je ogroman posao, jer slijede zahtjevne faze u samom pregovaračkom procesu

Plakalo: Krucijalno je usvajanje dva preostala zakona na kojima se insistira iz Brisela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo