Svijet

Stoltenberg: NATO će odgovoriti na svaki napad na Poljsku ili Baltik

Internet, Foto:Arhiva/NATO

LONDON, 3. decembra (FENA)  - NATO savez će reagirati na svaki napad na Poljsku ili baltičke zemlje, izjavio je generalni  sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom u utorak.

"Kroz prisustvo NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, Rusiji šaljemo vrlo snažan signal: ako dođe do napada na Poljsku ili baltičke zemlje, cijeli će savez odgovoroiti", rekao je Stoltenberg uoči  samita NATO-a.

"NATO nema listu neprijatelja, ali će odgovoriti kada postoji potreba", rekao je Stoltenberg grupi novinara, uključujući poljski dnevnik Rzeczpospolita, njemački Suddeutsche Zeitung i špansku El Pais, prenosi Reuters.

Britanska novinska agencija podsjeća da su Sjedinjene Države pozvale Tursku da pruži podršku planu NATO-a o obrani Baltika i Poljske. Turska je dosad to odbijala, rekavši da bi NATO trebao dati više podrške Ankari u njenoj borbi protiv kurdske milicije u Siriji.

Stoltenberg je rekao da se ne protivi snažnijem odbrambenom stavu u Evropskoj uniji, ali rekao je da nema smisla pokušavati zamijeniti NATO.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.