Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 17:05 |

Husić: Moramo preispitati svoje stavove, jer nasilje nema opravdanje

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. decembra (FENA) – U sklopu kampanje “16 dana borbe protiv rodno zasnovanog nasilja”, Udruženje BH novinari održalo je danas u Zenici ekspertni skup o temi "Mapiranje ljudskih prava u medijima sa fokusom na nasilje u porodici“.

Uz učešće aktivistica iz nekoliko nevladinih udruženja, institucija i ustanova, promovirana je i platforma “Mapiraj.ba”, čiji je jedan od najznačajnijih resursa,  kako je istakla projektna menadžerica tog udruženja Milica Samardžić, mapiranje i praćenje kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

-Platforma ima za cilj praćenje kršenja ljudskih prava od samog incidenta do praćenja akcija koje se poduzimaju od institucija, nevladinih organizacija, policije, pravosuđa... pa do samog izvještavanja medija o događaju - istakla je Samardžić, napomenuvši da je na tom planu jako važno razvijati međusektorsku saradnju.

Direktorica zeničkog Udruženja “Medica” Sabiha Husić, dugogodišnja aktivistica u podršci osobama koje su doživjele neki od vidova nasilja, naglasila je da “naši patrijarhalni stavovi i utjecaji koji su prilično nasilni, boje našu kulturu da postajemo nasilne osobe i da tolerišemo nasilje u porodici”.

-Moramo reći da nasilje ne može imati opravdanje, da moramo preispitivati svoje stavove i da moramo prijaviti nasilje. Moramo biti osjetljiviji prema ovoj traumi, biti svjesni da nasilje ostavlja posljedice kako za osobu, koja je u ovom slučaju žena koja preživjela nasilje, tako i na djecu, porodicu…Transgeneracijski se prenosi nasilje i posljedice nasilja - upozorila je Husić.

Generalni sekretar tog novinarskog udruženja Borka Rudić poručila je kako je bitno identificirati probleme u primjeni profesionalnih standarda izvještavanja o ženskim ljudskim pravima i nasilju u porodici kroz medijske sadržaje te se dosljedno pridržavati Etičkog kodeksa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

BH novinari: Sramotni i neprihvatljivi verbalni napadi Dodika na novinare N1 televizije

BH novinari: Policija mora hitno istražiti napad na Mirzu Derviševića

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana