Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 14:10 |

Uvodna obraćanja - Pojačati stručni kadar u Zavodu Pazarić i srodnim ustanovama

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Direktor Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo Dževad Šuško izjavio je na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da odgovarajućim zakonom treba propisati kategorizaciju ustanova socijalne zaštite i štićenika koje one zbrinjavaju, kako se ne bi desilo da zajedno borave štićnici s kojima treba raditi prema drugačijim standardima.

Kao primjer loše kategorijazcije, naveo je da naziv ustanove na čijem je on čelu formalno sprečava smještaj maloljetne ženske omladine koja ima problem sa zakonom, a da jedna od ustanova čiji naziv upućuje na zbrinjavanje ženske omladine, zapravo zbrinjava 'gerijatriju', kako je naveo.

Šuško je samo jedan od diskutanata koji su se obratili u uvodnom dijelu današnje tematske sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, posvećene stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i drugim srodnim ustanovama iz federalne nadležnosti.

Ombudsmenka za judska prava Jasminka Džumhur, koja se također obratila u uvodnom dijelu,  je ukazala na potrebu donošenja odgovarajućeg zakona u ovoj oblasti, zakona koji će biti početak svega što će urediti stanje - registraciju ovih ustanova, procjenu njihovih finansijskih potreba, kategorizaciju, itd.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Drin“ u Fojnici Adis Ramić je izjavio da novim zakonom treba urediti usluge socijalne zaštite i kvalitetne procedure kako bi bilo što manje improvizacija u njihovom radu. I on je naglasio potrebu pojačanja stručnog kadra te naveo da Zavodu na čijem je čelu nedostaje 54 stručnjaka raznih profila. Od 500 štićenika, u toj ustanovi je zbrinut 31 maloljetnik, kazao je.

Na osnovu slike stvorene u javnosti o Zavodu Pazarić ne treba generalizovati stanje u svim srodnim ustanovama iz federalne nadležnosti, naznačio je predsjednik Upravnog odbora Zavod „Drin“ Branko Golub, dodavši da je poslovanje te ustanove  pozitivno.

Smijenjeni direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić kazao je da su se za opoziv založili ljudi koji žele zaustaviti njegov govor o zatečenom kriminalu u pazarićkom zavodu. Kriminal je tu ustanovu doveo u najteži položaj, kazao je također Salić i dodao da se prema njemu postupa na način smjenjivanja iako je u javnosti ukazao na šokantne zatečene nezakonitosti.

Parlamentarcima su se obratili i predstavnici federalnog Ministarstava rada i socijalne politike, kao i Ministarstva zdravstva.

Između ostalog je rečeno da u pazarićkom zavodu i drugim navedenim ustanovama nedostaje stručnog kadra za rad sa štićenicima. Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je i da treba uspostaviti federalnu inspekciju za socijalnu i dječiju zaštitu te pojačati tim defektologa, logopeda i psihologa u Zavodu Pazarić, a obustaviti upošljavanje drugih profila. Konstantni problem na koji je ukazao Drljača u vezi s radom svih navedenih ustanova je naplata za pružene usluge.

Na problem nedovoljnog broja stručnjaka za rad sa štićenicima ukazala je i Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Neuropsihijatar Zlatko Kalabić iz komisije Ministarstva zdravstva koja je posjećivala Zavod Pazarić izjavio je da nije vidio vezivanje štićenika u toj ustanovi, a u razgovoru s nekoliko njih, saznao je da oni nisu imali iskustvo vezivanja  mada je 'toga bilo prije i da to brzo prođe'.

U uvodnom dijelu ove sjednice Predstavničkog doma obratit će se i predstavnici nevladinih organizacija, roditelja djece s mentalnim smetnjama, predstavnici centara za socijalni rad i brojni drugi pozvani subjekti.

Nakon njihovih obraćanja, uslijedit će zastupnička rasprava.

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je za današnju sjednicu Prestavničkog doma Federalnog parlamenta nakon šokantnih tvrdnji o lošem stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovine septembra potresaju javnost.

Prvo je direktor ustanove Redžep Salić 11. septembra u Federalnom parlamentu izjavio da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao teške uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio, između ostalog, za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na pres-konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezanih nogue za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i da su nastali u zadnjih godinu dana te je za nemar također optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

Od  obraćanja javnosti Salića i Ćudić, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici Vlade, Parlamenta i drugi faktori, pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić. 

U međuvremenu je Federalna vlada dala saglasnost za opoziv Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić, uključujući i opoziv direktora Redžepa Salića.

Osim na stanje u Zavodu Pazarić, današnja sjednica u Federalnom parlamentu se odnosi i na srodne ustanove - zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ‘Drin’ i ‘Bakovići’, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo