Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 14:33 |

Prijedlozi zastupnika DF-a i GS-a za Zavod Pazarić i ustanove sličnog tipa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Klub zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti predložit će set zaključaka za poboljšanje uvjeta u tim ustanovama. 

Prvi je da u skladu sa Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama bude osigurana sva potrebna oprema za sigurno medicinsko zbrinjavanje. U tu svrhu, bila bi zadužena Vlada FBiH da izdvoji interventna sredstva od 600.000 KM koja će biti dodijeljena: Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić; Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih lica - Drin i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba - Bakovići. 

Drugi je uspostavljanje zakonskog okvira i standarda za rad ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u kojima će precizno biti definisati uslovi za prijem i otpust iz socijalno-zdravstvene ustanove, a treći da bude zadužena Vlada FBiH da usaglasi propise iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i definiše pravni status i funkcionisanje zavoda kao ustanova socijalno zdravstvenog zbrinjavanja, a ne isključivo socijalne zaštite. 

Nadalje, predlažu da Vlada FBiH bude zadužena da osigura sredstva i sačini svu neophodnu legislativu kojima će se osigurati implementacija preporuke iz: "Specijalnog izvještaja ombudsmana o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama u BiH" (izvještaj iz 2018); "Standarda za individualnu procjenu osoba s duševnim smetnjama radi pružanja zdravstvenih i socijalnih usluga" (izvještaj iz 2018), te "Izvještaja o nadzoru komisije za praćenje zaštite prava osoba s duševnim smetnjama" (izvještaj iz 2019). 

Petim zaključkom je predloženo da se pri izradi nove sistematizacije u ustanovama za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba detektiraju radna mjesta pojačanog opterećenja - stresa te da se u skladu s tim uvede skraćeno radno vrijeme, a za PIO da se osigura računanje staža s uvećanim trajanjem. 

Šestim predlažu da se Vlada FBiH obaveže da do potpune promjene pravnog statusa zavoda osigura: da se štićenicima do 18 godina starosti omogući liječenje od pedijatra; da se za potrebnu neurološku i psihijatrijsku terapiju djece štićenika konsultuje dječji neurolog i dječji psihijatar i da oni prepisuju tu terapiju; da psiholozi, logopedi, pedagozi, defektolozi i vaspitači svakodnevno rade na rehabilitaciji i habilitaciji a na osnovu preostalih motoričkih i intelektualnih potencijala, kao i da za svakog štićenika bude sačinjen individualni program aktivnosti i da se vode izvještaji kroz karton.

Također, predlažu da se jednom godišnje pedijatri, dječiji neurolozi, dječiji psihijatri i psiholozi urade reviziju dijagnoze i stanja štićenika, te na osnovu toga poduzimaju određene aktivnosti; da nutricionisti vrše nadzor nad ishranom i da jelovnik u kvalitativnom i kvantitativnom smislu odredi nutricionista; da svaka ustanova ima zaposlenog ljekara opšte prakse ili porodičnog ljekara; da svaka ustanova ima apoteku i zaposlenog farmaceuta, te da se do pune implementacije trećeg zaključka broj 3, a u cilju kvalitetnije i sveobuhvatnije brige o štićenicima odmah uposli potreban broj stručnog medicinskog osoblja. 

Osim toga, opravdanim smatraju i podržavamo zahtjeve "Inicijative Vijeća roditelja i Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju" upućene Vladi FBiH i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 

Na kraju, predlažu da Ured za reviziju institucija FBiH bude zadužen da, kao nezavisna, profesionalna i nepolitična institucija, provode reviziju finansijskih izvještaja, bilans stanja, izvještaj o kapitalnim izdacima i finansiranju, podacima o plaćama i broju zaposlenih u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Bakovići i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

- Reviziju JU Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica provesti za 2015., 2016., 2017. i 2018., a Izvještaje o reviziji dostaviti Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Zadužiti Ured za reviziju institucija FBiH da u Godišnji plan revizije za 2020./2021. uvrsti reviziju triju Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - saopćeno je iz DF-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

O našoj djeci pitajte nas, a ne nekakva udruženja, poručuju roditelji korisnika Zavoda Pazarić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana