Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 09:16 |

SDPBiH: Hapšenje Fatiha Keskina čin je istinskog terora nad stanovnicima BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH osuđuje hapšenje profesora Fatiha Keskina, koje su po klasičnom totalitarnom obrascu provele institucije pod očitom političkom kontrolom SDA. Hapšenje osobe koja već više od dvadeset godina živi i radi u Bosni i Hercegovini i školuje generacije Bosanaca i Hercegovaca najbolji je primjer onoga šta SDA smatra prijetnjom po sistem koji su ustanovili - navode u saopćenju iz ove političke stranke. 

Izgleda da SDA-u i njenim koalicijskim pratiteljima, kako ističu, nije dovoljno što su glavni krivci za raseljavanje domaće pameti i hiljada obrazovanih sugrađana. Sada po nalogu svojih mentora hapse i inozemne stručnjake, školovane pojedince koji su došli u Bosnu i Hercegovinu kako bi doprinijeli školovanju naše omladine. U suprotnom, ako se protivi ovakvom postupanju, pozivamo SDA da se ogradi od ovog sramnog čina, te da osudi hapšenje čovjeka koji je, sudeći prema njegovoj biografiji, istinska prijetnja jedino neznanju i jednoumlju. 

Dodaju da SDPBiH ovim putem želi jasno i glasno naglasiti da u Bosni i Hercegovini niti se primjenjuju niti smiju biti nametnuti zakoni, ustavi i pravila stranih zemalja, bilo da se radi o Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi. Svi oni koji se potčinjavaju interesima stranih država su istinski neprijatelji države Bosne i Hercegovine. 

Čin faktičkog kidnapovanja profesora Keskina i njegovo neutemeljeno obilježavanje prijetnjom Bosni i Hercegovini, naglašavaju, predstavlja čin istinskog sistemskog terora kojim se zastrašuju svi stanovnici Bosne i Hercegovine. Svi se stoga trebamo zapitati ko može biti sljedeći obilježeni građanin koji će kao prijetnja sistemu po mjeri SDA, bez optužnice i odbrane ili na osnovu montiranih sumnji biti priveden, isljeđivan i zatvaran. Pozivamo nadležne organe Bosne i Hercegovine da odgovore na temelju kojih saznanja i postupaka su, nakon dvadeset godina, zaključili da profesor Keskin predstavlja prijetnju interesima Bosne i Hercegovine? 

-Nama, u SDP-u, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine je jasno da se radi o politički motiviranom progonu, naručenom iz inostranstva, a čiji provoditelji se ne mogu nazvati nikako drugačije nego sluge tuđinskog sistema. Jasno je da se radi o političkom progonu profesora Keskina zbog njegovih individualnih političkih stavova i svjetonazora, nezapamćenom u demokratskim društvima. 

Stvarnom prijetnjom državi Bosni i Hercegovini i njenom ustroju smatramo sve one koji učestvuju u ovom nasilničkom, antidemokratskom činu, te stoga pozivamo one pojedince u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koji svojom misijom i dalje smatraju štićenje pravnog poretka naše države, da poduzmu sve mjere koje im stoje na raspolaganju, kako bi spriječili realizaciju ove nove vrste tihog državnog udara i potčinjavanja naših institucija stranim vladama i politikama - zaključuju iz SDP-a BiH u svom saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo