Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 11:46 |

KS - Izmjene interventnog plana u slučaju prekomjerne zagađenosti zraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Novi plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, koji je Vlada Kantona usvojila krajem oktobra ove godine, predviđa automatsko proglašavanje i ukidanje epizoda i efikasniji način obavještavanja obveznika njegovog provođenja, saopćeno je iz kantonalne Press službe.

Plan je kreiran na bazi iskustva u primjeni da bi bio što efektivniji te na međunarodnim iskustvima gradova koji imaju slične probleme kao Sarajevo.

Planom je predviđeno da se epizoda pripravnosti uvodi automatski, na osnovu stečenih uslova, dok epizode upozorenja i uzbune proglašava Vlada na prijedlog Ministarstva, a na osnovu izvještaja stručnog tijela, ako su ispunjeni uslovi predviđeni ovim planom.

Uvedeno je i zoniranje područja Kantona Sarajevo na pet zona u koje su smješteni gradske općine te Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići i područja iznad 700 metara nadmorske visine. To je bilo potrebno uvesti jer sve mjere nisu primjenjive na cjelokupnom području Kantona niti daju iste efekte smanjenja koncentracija. Također, nije isto stanje kvaliteta zraka na cjelokupnom području Kantona te time ni potreba za proglašenjem epizoda. Posljednji razlog je što pojedina područja Kantona iznad 700 metara nadmorske visine u zimskom periodu ne utiču na stanje kvaliteta zraka u kotlinama, zbog čega ih je potrebno isključiti iz plana.

Svi subjekti zaduženi za primjenu plana su identifikovani i jasno su im dodijeljene obaveze i odgovornosti. Također su dužni dostaviti ko su odgovorne i kontakt osobe za primjenu plana te izvještavati o mjerama provedenim u pojedinačnim proglašenim epizodama kako bi se mogla evaluirati efektivnost propisanih mjera u odnosu na nivo implementacije. 

Prvi put su općine i općinske inspekcije prepoznate kao subjekti primjene plana koji imaju direktna zaduženja.

Isto tako su konkretno i sve ranije propisane mjere revidirane u smislu efektivnije provedbe i većeg učinka. U skladu s tim, mjere koje su se odnosile na ograničenja emisije iz postrojenja koja koriste plin su ukinute. U isto vrijeme, mjere koje su se odnosile na ograničenja saobraćaja za pojedine vrste vozila su izmijenjene, i to u smislu da je teritorijalno ograničenje “potez Baščaršija – Ilidža” proširen na sve gradske općine i Ilidžu, kao i u smislu da se ova mjera više ne odnosi na vozila sa benzinskim motorima zbog znatno manje emisije prašine, ali se odnosi na dizel vozila EURO1, EURO2 i EURO3, u zavisnosti od proglašene epizode.

Također, mjere u epizodi uzbune predviđaju zabranu korišćenja čvrstih goriva i teških lož-ulja za sve poslovne subjekte koji u svom radu koriste ovaj energent. Sva lica koja koriste čvrsta goriva, laka i teška ulja, neće dostavljati kontakt podatke, ali moraju poštovati odredbe plana i bit će predmet pojačanog inspekcijskog nadzora. Uvedena je obaveza svim pravnim licima, gdje za to postoje tehnički uslovi, da koriste plin kao primarni energent.

Prijedlog da se granica za PM10, koja je uslov za proglašenje uzbune, smanji s 300 ug/m3 na 250 ug/m3 nije prihvaćen zbog činjenice da bi se ovim značajno povećao broj dana kada bi trebalo proglasiti nivo uzbune, a što bi značajnije opteretilo i ograničilo život u Kantonu radi represivnih mjera predviđenih u ovoj epizodi. 

Dodatno je uslov za proglašenje epizoda smanjen s najmanje dvije stanice na jednu, što će povećati broj dana s proglašenim epizodama upozorenja i uzbune.

U ovom planu nije predviđena frakcija PM2,5 iz razloga što je ona sastavni dio PM10. Tokom zimskog perioda, njen se udio gotovo potpuno izjednačava sa PM10. Takođe, još jedan od razloga je što samo jedna stanica na području Kantona vrši mjerenja PM2,5, kao i činjenica da ne postoje granične vrijednosti predviđene kantonalnom zakonskom regulativom.

Međutim, preporučeno je da bi  vrijednosti PM2,5 trebale biti objavljivane u vidu upozorenja od ovlašćene institucije Zavoda za javno zdravstvo u cilju zaštite zdravlja ljudi, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Uz izmijenjeni plan, objavljeno je 169 pravnih i fizičkih osoba na koje se odnosi ovaj plan, a koja tokom obavljanja svoje djelatnosti kroz korištenja precizno identificiranih postrojenja za zagrijavanje prostorija emituju štetne tvari u zrak.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uposleni u obrazovanju BPK koji imaju djecu s teškoćama imaju pravo na pola radnog vremena

KJKP GRAS - Od 13. do 16. februara u noćnim satima umjesto tramvaja voze autobusi

Uk: Smanjenje zagađenosti je dugotrajan proces koji neće biti završen ni do 2026. godine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo