Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 13:31 |

PSBiH - Poslanike, između ostalog, zanima mišljenje Tegeltije o NATO putu BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić (SDS) je tokom diskusije o ekspozeu kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kazao da je u njemu „sve pobrkano“ te da ne zna više šta je nadležnost države, šta je nadležnost entiteta.

On je imao nekoliko pitanja za budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Naveo je da je Tegeltija na početku kazao da će poštovati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te da zakone BiH nije spomenuo.

- Pretpostavljam da ih svjesno niste spomenuli, a pretpostavljam i zašto ih niste spomenuli. Mislim da ste trebali reći 'poštovat ću Dejtonski mirovni sporazum, poštovat ću Ustav BiH i  poštovat ću sve zakone u BiH, pa između ostalog i one koje je donio Predstavnički dom na državnom niovu'. Ali čini mi se da ste zakone svjesno ispustili upravo zbog Zakona o odbrani, gdje je tačno definirano da je BiH trasirala ili mapirala svoj put prema NATO-u - istaknuo je Mektić.

Zbog toga ga je zanimalo hoće li Tegeltija poštovati i zakone, a posebno Zakon o odbrani BiH?

- Rekli ste u ekspozeu da ste zahvalni liderima što su usvojili Godišnji akcioni nacionalni plan i da ćete se pridržavati smjernica iz tog godišnjeg akcionog plana. Pitam vas da li to znači da ćete podržati, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, sve reforme iz odbrambenog sektora, iz sigurnosnog sektora koje se nalaze u ovom programu, kako bi se napokon 'dočepali' Alijanse, odnosno NATO-a - zanimalo je Mektića.

Također je pitao Tegeltiju da li će se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti ili će provoditi reforme koje nas dalje vode u NATO put, kroz MAP.

- S obzirom na usvojeni Program reformi, hoćete li se zalagati da se ispune navedene stvari u tom Programu, kako bi mogli možda već i sljedeće godine dobiti poziv da zvanično postanemo članica NATO-a - pitao je Mektić.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) je kazao da je, kada je sumirao ekspoze Tegeltije, on ipak ohrabrujući, u smislu da ima mnogo državničkih postavki koje jačaju državu BiH i njene institucije.

- Ima mnogo integrirajućih elemenata koje je on unio u svoj ekspoze - smatra Mehmedović.

Istaknuo je da, ako se 30 posto od ovoga što smo danas čuli ostvari u toku njegovog mandata, „onda bi sigurno bio veoma veliki uspjeh i pomak u jačanju institucija BiH i njenog kredibiliteta na međunarodnom planu“.

Međutim, dodao je da nekoliko stvari ili nije uneseno u ovaj ekspoze, ili je njemu nejasno u izlaganju na šta se mislilo.

- Predsjedništvo BiH je usvojilo akt koji se zove Program reformi u oblasti odbrane BiH, koji još nije dostupan javnosti. Nije mi jasno da li je taj akt bio dostupan Tegeltiji prilikom izrade ekspozea i da li će mu to biti temelj njegovog budućeg rada u narednih nekoliko godina - zanimalo je Mehmedovića.

Između ostalog, pitao je Tegeltiju i da li će se poštovati odluke sudova, svih nivoa koje se tiču Vijeća ministara, što domaćih što međunarodnih; da li će se poštovati Zakon o zastavi BiH „ili ćemo imati ponovo dramu kao što je bilo u Predsjedništvu BiH“; da li će se negirati genocid u Srebrenici iako je to presuda Međunarodnog suda te da li će kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH posjetiti Potočare, kao paradigmu stradanja u BiH i poslati pomirljivu poruku građanima u BiH i van nje.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić je kazao da će konačna ocjena samoga rada i predsjedavajućeg i budućeg Vijeća ministara BiH biti data na osnovu djela, a ne na osnovu onoga što je napisano.

- Mislim da je izuzetno važno da smo u prvoj rečenici ekspozea čuli da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH biti privržen principu vladavine prava. Imajujći to u vidu, nemam nikakvu dilemu da to podrazumijeva i da to znači poštivanje i Ustava BiH i svih važećih zakona u ovoj zemlji - naveo je Đonlagić.

S aspekta sigurnosnih izazova i saradnje s NATO savezom, koji je jedno posebno poglavlje unutar ekspozea, kazao je da mu je drago čuti da će Tegeltiji polazna osnova biti Program reformi BiH, „dakle strateški dokument koji je jednoglasno usvojilo Predsjedništvo BiH“.

- Vrlo je važno da smo čulo i da ste napisali da će vam polazna osnova za tu vrstu saradnje s NATO savezom u narednom periodu biti taj strateški dokument - istaknuo je Đonlagić.

Poslanička rasprava je u toku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'