Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 13:55 |

Potvrđena optužnica u predmetu Hamdija Nizandžić i drugi za primanje dara

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Hamdija Nizandžić i drugi koja optužene Hamdiju Nizandžića i Milana Špirića tereti da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da je optuženi Hamdija Nizandžić, posredstvom posrednika, ponudio informantu „Fanatikosu“ uvoz robe komercijalnog karaktera iz SR Njemačke na carinsko područje BiH preko graničnog prelaza Gradiška bez provođenja odgovarajućeg postupka carinskog nadzora nad robom koja se uvozi i bez plaćanja propisanih uvoznih dadžbina, saopćeno je iz Suda BiH. 

Optuženi su zajedno 24.11.2018. godine na širem području Carinske ispostave Gradiška – i to Hamdija Nizandžić u svojstvu saradnika – carinika, a Milan Špirić kao viši stručni saradnik – vođa smjene, od prikrivenog istražitelja zahtijevali i primili dar u vidu novca u iznosu od 1.600 EUR da bi nakon toga, u okviru svoje funkcije, propustili provesti odgovarajući carinski postupak prema robi koja se uvozi. Na taj su način, navedeno je u optužnici, kao službena lica u institucijama BiH zahtijevali i primili dar u vidu novca da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti ono što bi morali izvršiti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Njemačka vlada obećala se pozabaviti rastućim kriminalom

Narko bande jačaju, raste broj pucnjava u Bruxellesu, tvrde zvaničnici

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana