Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 14:23 |

Podignuta optužnica protiv trojice carinika za korupciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. prosinca (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi: Tino Kapetan, rođen 1962. godine u Travniku, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška; Dejan Damjanović, rođen 1979. godine u Banja Luci, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška i Aleksandar Tucikesić, rođen 1977. godine u Banja Luci, uposlen kao vođa smjene carinika na Carinskom referatu Gradiška.

Optuženi se terete da su, tijekom 2018. godine, radeći na carinskim poslovima na Carinskom referatu Gradiška, koristeći svojstva službenih osoba UINO BiH, djelujući u dogovoru i organizirano, počinili koruptivno kazneno djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Oni se terete da su tražili i primili novac od određenih osoba, kako bi pogodovali prilikom carinjenja kamionske isporuke, s bijelom tehnikom i tehničkom robom, na carinsko područje i teritoriju Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi, da su optuženi, nakon što su nezakonito primili novac, bez carinskog nadzora, propustili na teritoriju BiH, kamion i priključno vozilo sa tehničkom robom, čime su za sebe pribavli nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Podignutom optužnicom predloženo je i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih u iznosu od oko 28 000 KM.

Optuženi se terete za kazneno djelo-udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. KZ BiH i primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo