Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 14:33 |

Sastanak Pododbora za pravdu - U fokusu (ne)funkcioniranje vladavine prava

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO/BRISEL, 6. decembra (FENA) - Četvrti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine završava večeras u Briselu, nakon dvodnevnog rada u čijem je fokusu bio izvještaj u vezi s (ne)funkcioniranjem vladavine prava u BiH, koji je sačinio tim eksperata s višim nezavisnim pravnim ekspertom EU Reinhardom Priebeom na čelu.

Kako je Feni kazao kopredsjedavajući Pododbora Igor Golijanin (iz Ministarstva sigurnosti BiH), na početku dvodnevnog sastanka u četvrtak je prezentiran okvir spomenutog izvještaja, koji obuhvata sedam poglavlja, uz odgovarajuće preporuke za unapređenje funkcioniranja vladavine prava u BiH, a koji će biti proslijeđen relevantnim institucijama u BiH.   

Ističe kako su predstavnici Evropske komisije (EC), kao i sam Priebe u izuzetno oštrom tonu ukazali na nužnost hitnog djelovanja i poduzimanja neophodnih reformskih koraka kako bi se otklonile brojne slabosti u sektoru pravde i zaštite ljudskih prava u BiH.

Izvještaj eksperata rezultat je "Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH", u čijem su fokusu temeljni uzroci manjkavosti u vladavini prava, a u okviru Mišljenja EC-a o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Golijanin, istovremeno, navodi kako su na sastanku Pododbora razmatrana pitanja koja se tiču organiziranog kriminala i korupcije, u vezi s čime je, također, izražena zabrinutost sudionika sastanka, te su date određene preporuke o tome šta nadležne institucije treba da rade kako bi se uspostavio sistem vladavine prava u BiH.

Po njegovim riječima, na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između EU i BiH elaborirana su i pitanja koja se odnose na osiguranje ljudskih prava i sloboda, uključujući slobodu govora i prava novinara, te prava osoba s invaliditetom i drugih ugroženih kategorija stanovništva.

Razgovarano je, također, o temama koje se tiču procesa povratka, migracija i azila, te zaštite državne granice BiH, a kako je planirano, do kraja sastanka, između ostalog, bit će dodatno razmatrano pitanje migracija, odnosno stanje u kampovima u Unsko-sanskom kantonu. 

Pododbor za pravdu, slobodu i sigurnost jedan je od sedam pododbora, zajedničkih tijela BiH i EU, utemeljnih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), a u svrhu praćenja i nadzora nad njegovim provođenjem.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta