Bosna i Hercegovina     | 06.12.2019. 14:47 |

Program zapošljavanja djece poginulih branilaca bit će nastavljen (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je s resornim ministrom Tuzlanskog kantona Amirom Kulaglićem o zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca te usklađivanju izmjena i dopuna kantonalnog zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, s posebnim akcentom na ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu za demobilisane branioce s područja tog kantona, koji nisu obuhvaćeni federalnim zakonom.

U izjavi za Fenu, Bukvarević je izrazio zadovoljstvo zbog održanog sastanka i naglasio da je još jednom potcrtano opredjeljenje za zajedničko djelovanje Federacije i kantona za pomoć svim kategorijama branilaca i članova porodica.

Dogovoreno je da projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca ide preko Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih zavoda, kao i da "ćemo svi zajedno izdvajati određeni novac i nastaviti taj program“, kazao je ministar Bukvarević.

- Tuzlanski kanton je šampion - od 2.500 djece, koliko ih je bilo na birou kad smo preuzeli mandat, danas je nešto malo manje od 900. Dakle, oni (TK) su zaista kroz ovaj program učinili značajan iskorak u zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca - kazao je Bukvarević.

Druga tema današnjeg sastanka bila je također vrlo važna, po njegovim riječima, a odnosi se na Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH.

- Informisali smo jedni druge o tome kako ide implementacija; na federalnom nivou ide dosta dobro, a najveći broj zahtjeva, preko 5.000, upravo je iz Tuzlanskog kantona. Očekujemo do kraja godine oko 16.500 zahtjeva za egzistencijalnu novčanu naknadu s federalnog nivoa i to se uklapa u našu procjenu da će u prvoj godini biti oko dvadesetak hiljada - riječi su ministra Bukvarevića.

On je čestitao Vladi TK odnosno kantonalnom nivou što su tamo pokrenute zakonske odredbe koje će obuhvatiti i borce mlađe od 57 godina, koji su u stanju potrebe. 

- Znamo da je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima u TK pripremljen. Očekujemo da će do kraja decembra biti usvojen - naveo je federalni ministar.

Na federalnom nivou je, podsjeća on, za prava demobilisanih branilaca izdvojeno dodatnih 50 miliona KM, a na nivou Tuzlanskog kantona dodatnih pet miliona.

- Nastavićemo ovo rješavati, kao i otvorena pitanja kroz izmjene i dopune Zakona, popravljati i kad je riječ o borcima povratnicima i onima koji žive u Brčko Distriktu - Bukvarevićeva je poruka.

Treća današnja tema je bila realizacija Zakona u smislu unošenja podataka u jedinstveni borački registar.

Tuzlanski kanton je unio najviše podataka od svih drugih kantona, pa Bukvarević očekuje da će i ostali početi unositi jer je važno imati karton za svakog branioca "kako bismo zaista došli do onih kojima je naša pomoć potrebna“.

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Amir Kulaglić ističe da je cilj današnje posjete Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata bio analizirati najznačajnije aspekte odnosno način pomoći boračkim kategorijama, s posebnim akcentom na pomoć demobilsanim braniocima s federalnog nivoa.

- Dogovoreno je da moramo zajedno raditi i nalaziti najbolja rješenja, a Vlada Tuzlanskog kantona je uradila izmjene Zakona o dopunskim pravima na način da je usaglašen s federalnim zakonom za zbrinjavanje demobilsanih boraca. Naša je obaveza - demobilisani borci do 57 godina; u TK ih ima oko 7.700, a poseban problem bit će servisiranje obaveza prema demobilsanim braniteljima iz Distrikta Brčko i povratnicima u manji bh. entitet.

Pokrenućemo inicijativu za izmjene i dopune federalnog zakona na sljedeći način - ili da Federalno ministarstvo prihvati servisiranje obaveza prema demobilisanim borcima iz ovih sredina, a njih je negdje oko 1.100, ili da pokrenemo inicijativu Vladi FBiH da kroz pomoć nižim nivoima, pomogne Tuzlanskom kantonu u malo većem iznosu kako bi i mi mogli pomoći tim borcima u obezbjeđivanju egzistencijalne naknade - kazao je Kulaglić.

Po njegovim riječima, intencija kantonalne vlade je da će u budžetu izdvajati novac prije svega za zapošljavanje, a trudiće se da egzistencijalni dodatak bude za borce koji su radno nesposobni i ne mogu privređivati.

Almir Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH, koji je također prisustvovao današnjem sastanku kod ministra Bukvarevića, fokusirao se na pitanje zapošljavanja djece navedenih kategorija u Tuzlanskom kantonu.

Prije tri godine, podsjetio je Škrijelj, Organizacija je skupa s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslovodilačkog rata pokrenula projekt zapošljavanja te djece u svim kantonima na način udruživanja sredstava kantonalnih vlada zajedno s Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Ideja je naišla na pozitivan odjek, kako u Zavodu tako i kod djece te poslodavaca kod kojih su se zapošljavala.

- U početnom periodu, bilo je više od 6.500 djece koja su bila na birou, a danas manje od 3.000 onih bez radnog iskustva ili privremeno zapošljavanih. Ovom idejom želimo dati šansu svoj djeci koja su izgubila roditelje u ratu da udruživanjem sredstava, pokušamo ponovo vratiti ovaj broj djece u radni odnos kako bi ga trajno zasnovali. Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona izrazilo je spremnost da novac koji je planiran i koji će planirati ponovo uvrste u budžet za 2020. godinu i vjerujem da ćemo opet izdvojiti značajan novac za nešto manje od hiljadu djece u Tuzlanskom kantonu - Kazao je Škrijelj.

Apelirao je poslodavcima da se javljaju na pozive isključivo namijenjene zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca u svih deset kantona u FBiH.

Radi se o značajnim sredstvima i on vjeruje da će interes biti veliki.

Pogledajte http://fena.ba/video/3773

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13vWT4c9Z1XhAwotssrxbqRIPYGgoxkLA?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nezaposlenim demobiliziranim borcima u TK od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20 posto

TK - Još 80 ugovora o dodjeli sredstava za samozapošljavanje i zapošljavanje boraca

Skupština KS donijela novi Zakon o dopunskim pravima boraca-branitelja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom