Bosna i Hercegovina     | 08.12.2019. 13:19 |

BH novinari traži mjere za zaustavljanje nasilja nad medijskim profesionalcima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo i njegovim navijačkim grupama zbog posljednjeg napada na snimatelje televizija Nova BH i Hayat, tokom protesta u Sarajevu i iskazivanja nezadovoljstva navijača smjenom trenera Husrefa Musemića.

U saopćenju za javnost UO BH novinari poziva MUP Kantona Sarajevo na hitnu istragu tih napada i poduzimanje zakonskih mjera za sankcioniranje napadača. Od rukovodstva FK Sarajevo i njegovih navijača zahtijeva adekvatne mjere za zaustavljanje nasilja nad medijskim profesionalcima.

- Ako nasilje ne prestane, BH novinari će pozvati medije na bojkot sportskih događaje čiji su organizatori i sudionici FK Sarajevo ili njegovi navijači - naglašava se.

Upravi odbor Udruženja BH novinari podsjeća da je snimatelja Nove BH Sedina Lepića napao jedan od navijača FK Sarajevo i nanio mu lakše povrede glave, dok je snimatelju Hayat TV Faruku Avdoviću grupa navijača oštetila opremu za snimanje.

- Posebno zabrinjava činjenica da navijači FK Sarajevo ponavljaju napade na novinare i novinarske ekipe, a pri tome nema adekvatnih reakcija kluba i rukovodstva njegovih navijačkih grupa - navodi u saopćenju za javnost Upravi odbor Udruženja BH novinari.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo