Magazin     | 10.12.2019. 08:34 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 10. prosinca (FENA) - 

- 1520. Njemački crkveni reformator Martin Luther u Wittenbergu javno spalio bulu u kojoj mu je papa Lav X zaprijetio prokletstvom ako se u roku od 60 dana ne odrekne hereze. U siječnju 1521. Luther ekskomuniciran iz Rimokatoličke crkve.

- 1896. Umro švedski kemičar, industrijalac, filantrop i pronalazač Alfred Bernhard Nobel, koji je pronalaskom dinamita 1867. stekao ogromno bogatstvo. Želeći da se dinamit koristi samo u mirnodopske svrhe, testamentom je ostavio fond od 9,2 milijuna dolara za dodjelu nagrada za izvanredna dostignuća u fizici, kemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir.

- 1898. Potpisan Pariski mirovni ugovor, kojim je okončan američko-španjolski rat. Španjolska se odrekla Kube i Portorika, a za 20 milijuna dolara ustupila Amerikancima Filipine i Guam.

- 1902. Završena je izgradnja prve Asuanske brane u Egiptu, kojom je reguliran tok Nila.

- 1926. Umro Nikola Pašić, jedan od najznačajnijih političara u povijesti Srbije i Kraljevine SHS, dugogodišnji predsjednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke.

- 1948. Generalna skupština UN-a usvojila Opću deklaraciju o pravima čovjeka. Prvi članak glasi: "Sva ljudska bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima". Ovaj datum obilježava se kao Dan ljudskih prava.

- 1961. Ivo Andrić u Stockholmu primio Nobelovu nagradu za književnost, uz obrazloženje da mu se ona dodjeljuje za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz povijesti svoje zemlje.

- 1967. Prva komercijalna termonuklearna eksplozija izvršena je u Novom Mexicu u SAD-u radi vađenja prirodnog plina.

- 1991. Armensko stanovništvo Nagorno-Karabaha na referendumu se velikom većinom izjasnilo za neovisnost od Azerbejdžana. Azerbejdžanske manjine su bojkotirale referendum.

- 1996. Predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela potpisao je Ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom, kao završni čin u demontiranju sustava aparthejda u toj zemlji.

- 1999. Umro hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. On je 1989. osnovao HDZ i bio njegov prvi predsjednik. Na izborima 1990. izabran je za predsjednika Hrvatske. Njegovom zaslugom Hrvatska je 25. lipnja 1991. proglasila samostalnost.

- 2001. U Prištini konstituirana Skupština Kosova, prva od dolaska međunarodnih snaga, u srpnju 1999. godine.

- 2003. Tribunal u Haagu osudio bivšeg časnika Republike Srpske Dragana Obrenovića na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima u Srebrenici. Obrenović je priznao krivnju.

- 2006. Umro Augusto Pinochet, čileanski general, državnik i diktator, koji je na vlast došao 1973. vojnim pučem zbacivši marksističkog predsjednika Salvadora Allendea. Za vrijeme njegove 17-godišnje vladavine ubijeno je oko 3.000 ljudi, a oko 28.000 je bilo mučeno.

- 2010. Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhićen je u austrijskom gradu Salzburgu zbog umiješanosti u korupcijske afere i zlouporabe položaja.

- 2016. U dvostrukom bombaškom napadu u Istanbulu, kod nogometnog stadiona Besiktas ubijeno je 45 ljudi, uglavnom policajaca, a 166 ranjeno. Odgovornost je preuzeo PKK.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'