Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 10:20 |

Narodna skupština o izmjenama zakona o javno-privatnom partnerstvu u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. decembra (FENA) - Razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno‐privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj (RS) danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Ovim zakonom, kao novina, uvedeno je da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati i fizička lica, za razliku od dosadašnjeg rješenja u skladu sa kojim su to mogla isključivo pravna lica.

Predstavnica Ministarstva finansija RS-a Radmila Čičković je u obraćanju parlamentu obrazložila da je proširen i krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica.

Izmijenjen je i predmet javno‐privatnog partnerstva, tako da je u skladu s predloženim rješenjem to izgradnja ili rekonstrukcija, uz korištenje, održavanje ili upravljanje javne infrastrukture u svrhu pružanja javnih usluga.

Poslanici bi u nastavku ovog zasjedanja trebalo da se izjasne o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić, nakon neuspjelih opoziva načelnika tih lokalnih zajednica.

Među preostalim tačkama dnevnog reda su nacrti zakona o izmjenama i dopunama o koncesijama te o zaštiti životne sredine.

Bit će riječi i o izvještaju Pravobranilaštva o radu za prošlu godinu, te  prijedlogu odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlogu odluke o izradi Plana parcelacije za autoput Banja Luka-Prijedor.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana