Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 14:40 |

Svečano otvoren simbol tešanjske čaršije, kompleks 'Gazi Ferhad-beg'

FENA Saopćenje

TEŠANJ, 10. decembra (FENA) - Svečanost povodom okončanja prve faze rekonstrukcije vakufskog kompleksa "Gazi Ferhad-beg", kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održana je danas u Tešnju. 

Također je otvoren i Restoran "Kahva" u vlasništvu Medžlisa IZ Tešanj, koji se obnovljen uklapa u tradicionalnu arhitekturu tešanjske čaršije i njen je svojevrsni simbol, neizostavan na razglednicama Tešnja sa starom tvrđavom. 

Restoran će za javnost biti otvoren početkom narede godine, a projekat rekonstrukcije putem Vakufske direkcije u Sarajevu finansirala je Generalna direkcija za vakufe Republike Turske.

- Korak po korak, dio po dio naših vakufa u BiH koji su naši očevi ostavili u emanet obnavljamo, i to nakon perioda kada su drugi odlučivali o vakufima i našim dobrima. Ovo je još jedan korak u pravcu da ćemo sve obnoviti i kako god svjedočimo obnovi ovog vakufa nadam se da ćemo tako svjedočiti i obnovi svih drugih objekata te da ćemo i sami graditi - izjavio je reisu-l-ulema Kavazović. 

Govoreći o tome kako neki pokušavaju odvojiti naše vakufe od ove zemlje, kao da su to gradili ljudi koji su pripadali drugoj državi, konkretno Osmanskoj državi, reisu-l-ulema je kazao da oni jesu bili dio te države, ali su bili prvenstveno Bošnjaci i gradili su svoju Bosnu.

- Želim iz Tešnja poručiti da nikada neće niko moći odvojiti od nas ono što su naši očevi gradili i da nam je taj dio povijesti bitan kao i svaki drugi u kojem su Bošnjaci izgrađivali svoju zemlju - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Dodao je da se danas vakufi otimaju i prodaju, što država dozvoljava, jer ne želi donijeti zakon o restituciji.

- Pozivamo da se zaštiti ono što je ostalo od vakufa, da zaštiti od daljnje devastacije i privatizacije i vrati vakufe njihovoj osnovnoj namjeni - zaključio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je u Tešnju održao i sastanak s imamima Medžlisa Tešanj s kojima je razgovarao o vjerskoprosvjetnim aktivnostima.

Glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad ef. Omerbašić je ocijenio kako je Gazi Ferhad-beg za Tešanj ono što je Gazi Husrev-beg za Sarajevo, te da je Općina Tešanj je za Dan grada odredila 10. decembar, u znak sjećanja na dan kada je vakufnamom Gazi Ferhad-bega 1559. godine počela historija urbanog života Tešnja.

Ferhad-beg je uvakufio džamiju, Daru-l-Kur'an, dućane, mlin, han i druge vakufe.

- Danas, nakon 460 godina, svjedočimo o Božijim robovima koji znaju šta je vakuf, čuvaju, kupuju i obnavljaju oduzeti vakuf, koji zanavljaju i proširuju vakufe, otvaraju predškolsku ustanovu, prvu u Muftijstvu zeničkom i koji sanjaju o obnovi Daru-l-Kur'ana, čije je zvono utihnulo daleke 1946. godine - dodao je Omerbašić.

Medžlis Tešanj planira i postavljanje temelja za internat tešanjske medrese, čime će biti revitalizirana nekadašnja Ferhad-begova medresa, koja je djelovala u Tešnju do poslije Drugog svjetskog rata.

Prema riječima predsjednika Medžlisa Tešanj Zehrudina Kruške, druga faza rekonstrukcije kompleksa podrazumijeva i ponovnu izgradnju munare Čaršijske ili Ferhad-begove džamije, koju je vjetar srušio 12. decembra prije dvije godine.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović podsjetio je da su vakufi uvijek bili u interesu društva i osnivali gradove, te da su zahvaljujući njima nastali brojni bh. gradovi i to je ono što bi politički predstavnici trebali imati na umu i donijeti zakon o restituciji.

- Ako su nekada vakufi mogli utjecati na razvoj gradova, danas bi mogli pomoći u obnovi gradova koji su razoreni tokom agresije na BiH - kazao je Zajimović.

Zamjenik direktora Generalne direkcije za vakufe Republike Turske Rifat Turker čestitao je prisutnim Dan grada Tešanj, te, govoreći o vakufu Ferhad-bega, kazao da je smisao i svrha da bude trajan i održiv, kroz samofinansiranje i da zahvaljujući prihodima od ovakvih objekata revitaliziraju drugi vakufi.

Muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević je kazao da je taj događaj višestruko vrijedan, koji ima duhovnu, kulturno-historijsku kao i društveno-političku dimenziju, javlja Mina. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na FIN-u predstavljena Enciklopedije na bosanskom jeziku "Islam kroz hadise"

Predsjednik Diyaneta dr. Ali Erbaš dolazi u posjetu u BiH

Zvizdić: Potrebni su nam politička stabilnost i posvećenost neophodnim ekonomskim reformama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo