Bosna i Hercegovina     | 10.12.2019. 14:25 |

U Skupštini Brčkog obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. decembra (FENA) - Predstavnici Komisije za zaštitu ljudskih prava, Komisije za ravnopravnost spolova i Komisije za mlade Skupštine Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Kabineta gradonačelnika i Kancelarije OSCE-a u Brčkom sastali su se danas u Skupštini s predstavnicima Vijeća mladih Brčko distrikta.

"Odlučili smo da danas na Međunarodni dan ljudskih prava naši sagovornici budu mladi, njihovi problemi i da nađemo načine i mehanizme da njihova ozbiljna razmišljanja o načinu rješavanja tih problema pretočimo u strateške dokumente i planove", rekao je predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava Nenad Kojić.

Istakao je da je ovaj način rada Komisije s izabranim predstavnicima udruženja i marginalizovanih grupacija najbolji način rada jer se rješavanjem pojedinačnih zahtjeva kroz rad komisija ne može postići previše, saopćeno je iz Skupštine Brčkog.

"Najvažnije je da u svemu ovome treba biti ozbiljan, saslušati ljude i pretočiti u zakone i podzakonske akte, načine rješavanja njihovih problema i potom pratiti njihovo provođenje", rekao je Kojić.

Predsjedavajući Komisije za mlade Suad Burić kazao je da su željeli saslušati sve ono što mladi imaju da kažu o njihovim problemima i da li postoji diskriminacija vlasti spram mladih u bilo kom obliku.

"Ako imamo tendenciju prevelikog odlaska mladih s prostora BiH i Brčko distrikta onda mora da postoje razlozi za to i stoga želimo čuti njihova otvorena razmišljanja o tim pitanjima, u prvom redu o nepotizmu u oblasti zapošljavanja i svim drugim problemima koje imaju", rekao je Burić.

Naglasio je da ne bi trebalo biti prepreka u  pristupu skupštinskim komisijama i poslanicima i da bi Skupština trebala biti otvorenija i tačka gdje će okupljati sve slojeve stanovništva u pokušaju rješavanja njihovih problema.

Predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova Lidija Ljubojević istakla je da ova komisija ima kontinuiranu saradnju s nevladinim organizacijama s kojima se bori za ravnopravnost spolova i prava porodice.

„Ovo je prilika da čujemo mlade i saznamo šta oni misle o pravima građana Brčko distrikta, da li i u kojoj mjeri postoji diskriminacija i koliko smeta ostvarivanju prava mladim ljudima i koliko doprinosi odlasku mladih iz Brčko distrikta“, rekla je Ljubojevićeva.

Podsjetila je da je Komisija za ravnopravnost spolova načinila korak prema građanima tako što su obišli nekoliko većih mjesnih zajednica gdje su razgovarali o problemima njihovih stanovnika.

Harun Šabanović, potpredsjednik Vijeća mladih Brčko distrikta BiH rekao je da ova asocijacija aktivno radi na poboljšanju kvaliteta života i standarda mladih ljudi i da će uskoro Skupštini predstaviti akcioni plan za buduće aktivnosti. 

„To je rezultat konferencije koju smo imali ove godine a tiče se zapošljavanja, obrazovanja i mnogih drugih tema, a sve u cilju zadržavanja mladih na našim prostorima“, rekao je Šabanović.

Podsjetio je da Vijeće mladih okuplja dvanaest organizacija i očekuju da će im se priključiti i druge organizacije mladih kako bi bili snažniji u rješavanju njihovih gorućih problema.

„Očekujemo da Skupština podrži zaključke konferencije mladih, a odnose se na uspostavljanje jednog poslovnog inkubatora koji će služiti mladim privrednicima koji će pokrenuti svoje poslove. Želimo da radimo i na pitanjima stipendiranja kako bi oni koje stipendira Brčko distrikt i ostali ovdje“, zaključio je Šabanović, stoji u saopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo