Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 10:08 |

Zagađenost zraka - Ukinuta epizoda 'Pripravnost' u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ukinulo je epizodu "Pripravnost" u svim zonama KS u kojima se primjenjuje Plan, zbog pada koncentracija zagađujućih čestica u zraku.

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka putem automatskih stanica na području Kantona Sarajevo, pokazuju značajan pad prosječnih koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, koje na svim mjernim mjestima ne prelaze granične vrijednosti (50 µg/m3 ) za navedenu epizodu, navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite. 

U isto vrijeme, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda narednih dana predviđa se nestabilno vrijeme sa padavinama i slabim vjetrom, a što bi trebalo usloviti održavanje niskih vrijednosti mjerenih polutanata u zraku.

Ukidanjem te epizode prestaju se primjenjivati i sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom njenog trajanja.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo