Svijet     | 11.12.2019. 12:15 |

Rouhani: Iran će prevazići američke sankcije

FENA Internet

TEHERAN, 11. decembra (FENA) - Iran će prevazići američke sankcije, ili ih zaobilazeći ili kroz pregovore, ali neće preći „crvene linije“ koje je sebi postavio u razgovorima sa svojim ljutim neprijateljem Washingtonom, izjavio je u srijedu predsjednik Hassan Rouhani.

Napetosti u buknule između Teherana i Washingtona od prošle godine, kada je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa šest svjetskih sila, i ponovo je uveo sankcije Teheranu koje su teško naškodile iranskoj ekonomiji ovisnoj o nafti.  

Islamska Republika odbacila je pregovore o novom sporazumu s Trumpovom administracijom, tvrdeći da su oni mogući tek kada se Washington vrati nuklearnom sporazumu i ukine sankcije.

- Vlada je odlučna da porazi neprijatelja zaobilaženjem američkih sankcija ili kroz razna sredstva uključujući i razgovore, ali mi nikada nećemo preći naše crvene linije – navodi iranska studentska novinska agencija ISNA  Rouhanijevu izjavu.

U rijetkom činu saradnje između Teherana i Washingtona, Sjedinjene Države i Iran u subotu su razmijenile po jednog zatvorenika.   

Washington je saopćio kako se nada da će razmjena zatvorenika dovesti do oslobađanja Amerikanaca koji se drže u iranskim zatvorima i da je to znak da je Teheran voljan da raspravlja i o drugim temama, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Sjedinjene Države će u petak objaviti 'veliki paket' sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini

Vučić: Srbija ne namjerava uvoditi sankcije Rusiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'