Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 12:29 |

Hajdarović: Institucije HNK-a ne mogu se stavljati iznad državnih institucija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Alisa Hajdarović ocijenila je neprihvatljivim da se MUP HNK-a i Klub Hrvata u Skupštini HNK-a stavljaju iznad države, a povodom njihovih nedavnih saopćenja za javnost u kojima odbacuju izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac u vezi s Centrom 'Salakovac' i smještajem migranata.

Hajdarović podsjeća autore spomenutih saopćenja da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, na čijem čelu je ministrica Semiha Borovac, upravlja Centrom Salakovac, te da je u isključivoj nadležnosti Ministarstva i ministrice Borovac da raspolaže i popunjava kapacitet tog centra, u skladu s ovlaštenjima.

- Centar Salakovac kojim upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uz značajnu pomoć domaćih i međunarodnih partnera, pozitivan je primjer načina funkcioniranja prihvatnog centra u kojem je pored smještaja i ishrane na bazi tri obroka dnevno osigurana i primarna zdravstvena zaštita, vakcinacija djece, neformalan vid obrazovanja kroz učenje jezika...- navodi delegatkinja u Domu naroda Federalnog parlamenta u saopćenju za javnost.

Hajdarović, istovremeno, upozorava kako se institucije Kantona ne mogu stavljati iznad državnih institucija i ministarstava.

- U saopćenju ministarstva MUP-a HNK kaže se da 'ne dolazi u obzir dovođenje migranata u Salakovac'. Pozivam ministra MUP-a HNK da se informira, ukoliko ne zna, koje su nadležnosti MUP-a HNK, a koje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - navodi ona.

Hajdarović podsjeća, također, kako se u saopćenju Kluba hrvatskih zastupnika se kaže da „ministrica Borovac uznemiruje stanovnike HNK“, napominjući "da je struktura stanovništva, prema zadnjem popisu u HNK, mješovita i da je u strukturi stanovništva skoro podjednak broj Bošnjaka i Hrvata, odnosno da klub zastupnika Hrvata ne može govoriti u ime stanovnika HNK-a".

- Klub Hrvata ističe da se ne smiju poduzimati nikakvi jednostrani potezi, bez saglasnosti lokalne zajednice i Skupštine HNK. Postavljam opet pitanje nadležnosti, od kada državni organi moraju tražiti mišljenje i saglasnost nižih nivoa? - navodi Hajdarović.

Istovremeno, navodi kako ministrica Borovac u svom četverogodišnjem mandatu nikada nije paušalno radila, nego da je njen rad u ministarstvu u potpunosti bio u skladu sa zakonom i ovlaštenjima ministarstva.

- Ja, kao stanovnik HNK, te kao predstavnik Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ne dozvoljavam da se neko oglašava u moje ime i daje paušalne izjave, koje su navedene u datim saopćenjima - poručila je Hajdarović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!