Bosna i Hercegovina     | 11.12.2019. 21:50 |

Garibija: Migrantska kriza usložnjava sigurnosnu i epidemiološku situaciju u KS

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija smatra da neplanski pristup migranata usložnjava sigurnosnu i epidemiološku situaciju na području Kantona Sarajevo, a ukoliko dođe do problema odgovornost za posljedice snosi Ministarstvo sigurnosti BiH i Služba za poslove sa stracima BiH.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar MUPKS Admir Katica, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Malik Garibija, te zastupnici Skupštine KS Bilsena Šahman (SBB), Elvedin Okerić (NiP) i Admela Hodžić (SDA), danas su na sastanku s predstavnicima Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH razgovarali o problemu migrantske krize. 

Na žalost, kako su na konferenciji za medije nakon sastanka kazali, nisu zadovoljni ishodom sastanka. Garibija je naveo da ni Ministarstvo sigurnosti BiH, niti bilo ko nema nikakav konkretan plan za prijem migranata.

- Na području KS je prebačeno 750 migranata u kratkom roku. U Blažuju je ugrožena zdravstvena sigurnost migranata, jer nema mokrog čvora i vode. Jednostavno, nema osnovnih uslova za dostojanstveni boravak - kazao je Garibija.

Ne zna se, rekao je, ni kakva je struktura ljudi, da li su samci, da li ima porodica, apsolutno nikakav plan ne postoji i to komplikuje sigurnosnu situacija.

- Pozivamo građane na smirenost. Mi ćemo osigurati što možemo, poduzeti zakonom predviđene mjere da zaštitimo život i imovinu građana - istakao je Garibija.

Također je i Katica rekao da će pratiti situaciju, u slučaju da dođe još migranata kako je neslužbeno saznao, poduzet će se još konkretniji koraci. Poduzet će se i mjere legitimisanja i kretanja migranata, a s obzirom da ih je sve više na ulicama Sarajeva koji prose, obavjestiti Službu za poslove sa strancima BiH.

- Sigurnosni indikatori ukazuju da ima elemenata usložnjavanja, ali imamo sposobnu policiju. Policijski komesar je izmijenio operativne planove, prebacujemo policijske snage na područja općina Ilidža i Hadžići i tu smo da pružimo sigurnost građanima tih lokalnih zajednica - naglasio je Katica.

Zastupnice Skupštine KS Bilsena Šahman i Admela Hodžić su kazale da su kao građani KS šokirani što Ministarstvo sigurnosti BiH nema nikakav plan o migrantima.

- Tokom noći je ministar Dragan Mektić izvršio svojevrstan puč na Kanton Sarajevo. Bojim se da će biti velikih epidemioloških problema (vaške, šuga) a kako nemamo javnih toaleta, problem će biti veći. Nećemo moći zaustaviti kretanje migranata - rekla je Šahman.

Oko 750 migranata smješteno je sinoć i jutros u prihvatni centar Ušivak i u kasarnu u Blažuju, a  kamp Vučjak kod Bihaća danas je zatvoren.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo