Svijet     | 12.12.2019. 12:05 |

Turska poslala UN-u na odobrenje sporazum o morskoj granici s Libijom

FENA Internet

ANKARA, 2. decembra (FENA) – Turska je četvrtak poslala svoj sporazum s Libijom o morskoj granici između dvije zemlje Ujedinjenim narodima (UN) na odobrenje, saopćio je turski diplomatski izvor, uprkos primjedbama Grčke da taj sporazum krši međunarodno pravo.

Prije dvije sedmice, libijska međunarodno priznata  vlada i Turska potpisale su sporazum o morskom razgraničenju, u potezu koji je eskalirao sporenje dvije zemlje oko eksploatacije rezervi gasa na istočnom  Mediteranu.

Turska tvrdi da sporazum ima za cilj zaštiti njena prava u skladu s međunarodnim pravom. Predsjednik Recep Tyyip Erdogan izjavio je da će sporazum omogućiti Turskoj i Libiji da vrše zajedničke operacije eksploatacije gasa u regiji.

Razbješnjena tim sporazumom, Grčka je optužila libijsku vladu za prevaru i protjerala je libijskog ambasadora iz Atine. Također je saopćila da je uložila primjedbu Ujedinjenim nacijama, navodeći da je sporazumom prekršeno međunarodno pravo.   

Napetosti su ionako visoke između Grčke i Turske zbog turskih eksploatacija gasa u istočnom Mediteranu kod obale podijeljenog otoka Kipra. Dvije članice NATO-a također se spore oko prava nad mineralima u Egejskom moru.

Evropska unija pripremila je sankcije protiv Turske, u odgovoru na njene aktivnosti u okolini Kipra, koji je podijeljen u 1974. godini turskom invazijom nakon puča koji je inspirirala Grčka. Mirovni pregovori na otoku našli su se u ćorsokaku nakon propasti posredničkih napora, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!