Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 12:39 |

Predstavljen projekt o zaštiti okoliša 'Misli o prirodi!'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Centar za promociju civilnog društva (CPCD) predstavio je danas u Sarajevu trogodišnji projekt "Misli o prirodi!" kojeg finansira Vlada Švedske u iznosu od tri miliona KM s ciljem povećanja uticaja civilnog društva u zaštiti okoliša.

Menadžerica tog projekta Dajana Cvjetković istakla je medijima da projektom, kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih osoba, medija i mladih, zajednički, žele sinhronizirano ojačati djelovanje na lokalnom nivou.

- Projekt ćemo implementirati u saradnji sa velikim brojem organizacija civilnog društva, medija, građana te lokalnih vlasti - izjavila je Cvjetković te dodala da će zajedno sa njima pokušati odgovoriti na broje izazove u zaštiti okoliša u BiH.

Projekt je, dodala je Cvjetković, zasnovan na pet komponenti: zagovaranje, eko-hubovi, eko-škole, mladi te eko-novinari. Naglasila je da su danas nevladinim organizacijama predstavili modalitete saradnje koji se najčešće vežu za grantove, ističući da će mnogo sredstava dodijeliti upravo njima, koji će na terenu implementirati različite zagovaračke inicijative u mrežama.

- Radit ćemo i s eko-hubovima i odabrat ćemo deset organizacija koje će djelovati u deset gradova u BiH, ali i sa školama, njih 40, na način da će projekt biti prilagođen obrazovnom sistemu BiH kako bi bio dostupan velikom broju škola - pojasnila je.

Cjetković je istakla da dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala.

Istakla je da je svijest o značaju životne sredine u individualnim životima svih građana ključni faktor neophodan za ostvarenje dugoročnih ciljeva zaštite okoliša.

- Stoga organizujemo promociju projekta kako bi se što veći broj individua, organizacija, škola, institucija i medija priključio aktivnostima zaštite okoliša i podizanja svijesti o značaju životne sredine - zaključila je Cvjetković.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana