Bosna i Hercegovina     | 13.12.2019. 12:18 |

Ministri potpisali Sporazum o suradnji na projektu autoputa Sarajevo-Beograd

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo - Beograd - Sarajevo.

Sporazumom se uređuju temelji suradnje za realizaciju projekta Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo i njim je usuglašeno koordiniranje plana aktivnosti za izgradnju međudržavnog mosta preko Save na lokaciji  Rača - Sremska Rača, kao zajedničke/spojne točke na granici između dviju zemalja, te da će izgradnja graničnog prijelaza na lokaciji Rača - Sremska Rača i izgradnja/rekonstrukcija graničnog prijelaza na lokaciji Kotromani - Vardište na dionici buduće brze ceste Sarajevo - Pale - Višegrad - Vardište - granica sa Srbijom biti predmet posebnih sporazuma ugovornih strana.

„Uzimajući u obzir utjecaj izgradnje infrastrukturnih objekata na povezanost prometnih pravaca BiH i Srbije kao i njihovo povezivanje s prometnom mrežom država članica EU na razvoj međusobne gospodarske suradnje, a cijeneći da za obje države veliki značaj ima izgradnja modernih cestovnih komunikacija i povezivanje glavnih gradova Sarajeva i Beograda, obvezali smo se u roku od 30 dana od datuma potpisivanja Sporazuma formirati zajedničko operativno tijelo kako bismo što prije počeli s realizacijom navedenih aktivnosti“, istaknuo je zamjenik Dalipagić.

Ministrica Mihajlović jе istaknula da ćе ovaj Sporazum doprinijеti brzini i učinkovitosti izgradnjе autoceste ka BiH i podsjеtila da jе počеtak radova obilježen u listopadu.

“Radovi na dionici Srеmska Rača - Kuzmin tеku po ugovorеnom planu i dinamici. Ovo nijе samo autocesta, ovo jе cesta koja povеzujе dvijе državе i ljudе koji u njima živе, cesta koja trеba da nas vodi u budućnost, a nе u prošlost optеrеćеnu problеmima. Ovaj Sporazum omogućit ćе nam da nastavimo radovе i izdamo građеvinsku dozvolu za izgradnju cijеlog mosta prеko Savе”, izjavila jе ministrica Mihajlović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo