Kultura     | 13.12.2019. 13:25 |

Zemaljski muzej BiH - Izložba posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - U Zemaljskom muzeju BiH do 20. decembra bit će postavljena izložba pod nazivom 'Σynéxeia - Continuum - Trajanje', posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu (Crna Gora).

Izložbu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, realizira Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Radi se o arheološkim istraživanjima jednog od najznačajnijih ilirsko-rimskih lokaliteta na Balkanu.

- Višedecenijska arheološka istraživanja u Risnu, na lokalitetima Carine i Gradina, realizirana saradnjom Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Varšavskog univerziteta kroz međunarodni projekt Risinium prijestonica kraljice Teute, dosad su dala značajne rezultate. Predmetni projekt podrazumijeva arheološka istraživanja u cilju otkrivanja novih saznanja o Rizonu odnosno Risiniumu - navode iz Zemaljskog muzeja BiH.

Izložbu je otvorio v.d. direktora Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić u prisustvu direktorice Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Biljane Brajović i autora izložbe Dejan Gazivoda.

U devetnaest godina istraživanja su vršena na više lokacija u Risnu (Carine, Gradina, Gradski park, Vila Hipnosa, Džamija i Risanski zaliv).

Na lokalitetu Carine, koji je još 1950. godine proglašen kulturnim dobrom, istraživanja su vršena u sektorima VI, VII i VIII. Najobimnija istraživanja su provedena u sektoru VII, gdje su otkriveni svi elementi jednog antičkog grada (kiklopski zidovi, gradske ulice, stambeni i javni objekti, luksuzni objekti s kupatilima i mozaicima, trgovački objekti s magacinima, vodovod i dr.).

Pronađen je i ogroman pokretni arheološki fond (keramika, metal, staklo). Posebno se izdvajaju nalazi gnathia keramike, nalazi novca ilirskog vladara Balajosa - velika ostava sa ukupno 4.656 novčića iz druge polovine III vijeka p.n.e. pronađena in situ (na mjestu) sakrivena ispod poda jedne prostorije, rimski novčići, novčići grčkih gradova, zlatni prsten sa predstavom Artemide, kalup sa predstavom Menade, bronzana figurica Dionisa, bronzana aplikacija Izide, glava karijatide, skifosi, unguentariji, staklena gema sa prikazom scene u kojoj Tezej ubija Minotaura, fragmenti amfora sa ogromnim brojem poklopaca sa natpisima prozvođača, mortarijumi, koštani žeton za igru, ara manjih dimenzija, figurine od terakote, gutusi, fragmenti terra sigillatae, tegovi….

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Zemaljskom muzeju BiH izložba "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka"

Promovisana knjiga 'Kapitalizam: nepoznati ideal' Ayn Rand u prevodu Damira Ovčine

Nedjelja u Zemaljskom muzeju - Veliki broj posjetilaca izložbe 'BiH u prethistorijsko doba'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo