Svijet     | 13.12.2019. 12:58 |

Ćutahija: Odnos Velike Britanije prema BiH ne bi se trebao mijenjati

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Odnos Velike Britanije prema Bosni i Hercegovini ne bi se trebao mijenjati ni nakon ubjedljive pobjede Konzervativne partije na izborima, stranke koja se zalaže za izlazak te zemlje iz Evropske unije.

To je u razgovoru za Fenu ocijenio generalni sekretar Panevropske unije u BiH Haris Ćutahija, komentirajući pobjedu stranke trenutnog premijera Borisa Johnsona koji je nakon objave rezultata kazao da su konzervativci osvojili snažan mandat da se Brexit provede do kraja.

Generalni sekretar Panevropske unije ističe da Velika Britanija ima svoje interese prema zemljama zapadnog Balkana, a u pitanju je stabilnost i pridruživanje regije u EU i Sjevernoatlantski savez (NATO), osim Srbije koja ne pokazuje interes za članstvo u NATO-u.

Smatra i da bi Velika Britanija mogla uzeti čak aktivnije učešće u političkim odnosima u regionu jer će sada to moći raditi slobodnije budući da više neće biti članica EU.

Ćutahija podsjeća da je tema izbora u Velikoj Britaniji općenito bila tema Brexita, a konzervativci su bolje iskoristili taj trenutak budući da je britanska javnost pomalo umorna od neizvjesnosti u kojoj se nalaze već nekoliko godina.

- Konzervativci su na čelu s Borisom Johnsonom dobili mandat da izvedu Veliku Britaniju iz Evropske unije do kraja januara sljedeće godine. Međutim, to će biti samo mala pauza u cijeloj neizvjesnosti jer do kraja 2020. godine morat će završiti pregovore o dugoročnim vezama sa EU - podsjeća Ćutahija.

Napominje da ostaje otvoreno pitanje Škotske i Sjeverne Irske jer su, posebno u Škotskoj, nacionalne stranke dobile mnogo više glasova u odnosu na prethodni period te se postavlja pitanje šta će se dogoditi s Velikom Britanijom i da li će ostati samo Engleska.

Govoreći o odnosima s EU, naglašava da će uslijediti konsolidacija EU što potvrđuju izjave zvaničnika iz država članica EU, ali i predstavnika Evropske unije.

- Ne treba isključiti ni donošenje Ustava koje je jednom spomenuto u EU, a upravo je Velika Britanija bila najveća kočnica. Tu je i pitanje uspostavljanja vojske EU s obzirom na odnose EU s NATO-om - zaključio je u razgovoru za Fenu generalni sekretar Panevropske unije u BiH Haris Ćutahija.

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Johnsona ostvarila je ubjedljivu pobjedu na jučerašnjim izborima, a najnovije procjene pokazuju da je zasigurno osigurala većinu u parlamentu osvojivši 364 mjesta u parlamentu od 650, dok je Laburistička stranka osvojila 203.

Ovo je najveća pobjeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo "čelična lady" Margaret Thatcher na izborima 1983. godine kada je osvojila 397 mandata. Istovremeno su Laburisti zabilježili najgori rezultat od 1935. godine, a njihov lider Jeremy Corbyn suočen je s pozivima da podnese ostavku.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo