Svijet     | 16.12.2019. 09:53 |

U Ženevi danas počinje prvi UNHCR-ov Globalni forum za izbjeglice

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Trodnevni Globalni forum za izbjeglice, prvi svjetski sastanak te vrste, u organizaciji Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) i Vlade Švicarske počet će danas u Ženevi.

U središtu Foruma je dogovor o izbjeglicama na načelima podjele tereta i odgovornosti, sa ciljem da se  sveobuhvatnim rješenjima taj dogovor pretoči u konkretne akcije.

Skup će okupiti predstavnike vlada, međunarodnih organizacija, lokalnih vlasti, civilnog društva, privatnog sektora i izbjeglice te predstavlja jedinstvenu priliku da se predstavnici država i ostali akteri okupe i donesu nove mjere za smanjenje pritiska na zemlje prijema.

Tokom tri dana konferencije bit će razmjene dobre prakse te bi nakon skupa trebao uslijediti poziv državama, izbjeglicama, akterima u razvoju, privatnom sektoru, organizacijama UN-a, organizacijama civilnog društva, akademicima i vjerskim vođama da odigraju značajnu ulogu u odgovoru na izazove.

Prvog dana foruma bit će razgovarano o različitim aspektima migracija te će biti ukazano na važnost privatnog sektora koji može odigrati važnu ulogu, dok će forum zvanično biti otvoren u utorak, 17. decembra.

Na otvaranju Foruma okupljenima će se obratiti generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi te visoki dužnosnici delegacija Švicarske, Kostarike, Etiopije, Njemačke, Pakistana i Turske.

U srijedu, 18. decembra, bit će razgovarano o ključnim aspektima i odgovorima na izbjegličku krizu, uključujući pitanja energije i infrastrukture, obrazovanja, zapošljavanja i zaštite, o čemu će govoriti izbjeglice, predstavnici vlada, privatnog sektora, civilnog društva te međunarodnih organizacija.

Na prvom Globalnom forumu za izbjeglice, koji bi trebao polučiti zaključke o narednim koracima u odgovorima na pitanje migracije, uime Bosne i Hercegovine bit će predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice te Ministarstva sigurnosti.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

BiH se svrstava u sami vrh zemalja koje su skoro iskorijenile apatridiju

UNHCR: Nastavak američke pomoći od vitalnog značaja za povratak izbjeglica u Ukrajinu

Deset termina koji su se najviše koristili u 2023.

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana