Bosna i Hercegovina     | 16.12.2019. 12:38 |

Formiran Operativni štab Vlade BPK za provedbu mjera u slučaju zagađenja zraka

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. decembra (FENA) – Vlada Bosanskopdrinjskog kantona (BPK) Goražde nedavno je formirala Operativni štab za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, koji je usvojen još prije dvije godine. 

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Bojan Krunić podsjetio je da je Plan interventnih mjera usvojen 2017. godine i da sadrži mjere u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, sa jasno definisanim pragovima upozorenja i uzbune, kojima mogu biti ugroženi životi ljudi i sam okoliš.

- Zadatak Operativnog štaba je proglašavanje i prestanak epizode prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku, uvođenje i ukidanje mjera radi smanjenja emisije zagađujućih materija u zraku, izdavanje obavještenja o prestanku trajanja epizoda prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku te druge mjere predviđene Planom - pojasnio je Krunić.

Dodao je da ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde, na prijedlog Stručnog tijela, proglašava prvu epizodu prekomjernih koncentracija zagađujućih materija u zraku i odlučuje o potrebi sazivanja i početka djelovanja Operativnog štaba Vlade BPK Goražde za primjenu mjera druge i treće epizodne situacije. 

- Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor obrazuje JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde i sastoji se od predstavnika Zavoda, predstavnika resornog ministarstva  te stručnih lica iz oblasti zaštite zraka - kazao je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde.

U cilju smanjenja štetnih gasova te poboljšanja kvalitete zraka, u planu ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline za 2020. godinu je da nakon završene toplifikacije sve javne institucije pređu na sistem zagrijavanja na biomasu. Podršku projektima pružit će i UNDP u BiH.

Inače, prema podacima portala Eko akcija današnja mjerenja kvalitete zraka u Goraždu pokazala su umjerenu zagađenost. Prema upozorenju, neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'