Bosna i Hercegovina     | 16.12.2019. 14:38 |

Nastaviti politički dijalog u vezi s unapređenjem izbornog zakonodavstva

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Učesnici trodnevne konferencije "Reforma izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini" koja je danas završena u Sarajevu podržali su nastavak i održivost započetog političkog dijaloga u vezi s unapređenjem izbornog zakonodavstva u BiH.

Skup, prvi ovakve vrste u BiH, organizirala je Škola za političke studije Vijeća Evrope u BiH, ali ideja organizatora nije bila da se rješenja nameću već omogućiti platformu za razgovor i ponukati na dijalog o ovoj temi.

U usvojenoj preporuci nakon održanog skupa najavili su da će predložiti kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH da razmotre najprihvatljiviji model institucionalne uključenosti, angažmana i konsultacija svih relevantnih aktera radi poboljšanja i unapređenja izbornog procesa i izrade izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva u prihvatljivim/mogućim rokovima.

Učesnici konferencije tokom tri dana usaglasili su se da postoje brojna pitanja koja bi trebalo riješiti kada je u pitanju Izborni zakon BiH, zbog čega je nakon dvadesetak izmjena i dopuna, sada potrebno donijeti potpuno novi zakon.

Direktor Škole za političke studije Vijeća Evrope Esad Mavrić u izjavi za Fenu ocijenio je da je konferencija bila uspješna imajući u vidu da joj je, između ostalih, prisustvovalo i deset poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH.

Izrazio je nadu da će Parlamentarna skupština BiH u narednom periodu usvojenu preporuku uzeti u razmatranje, a ohrabruje činjenica da su učesnici, predstavnici različitih političkih partija, imali sveobuhvatan dijalog uz mnogo uvažavanja i razumijevanja.

Na konferenciji je iskazana potreba da se uđe u potpunu reformu Izbornog zakona, ali i šire izbornog zakonodavstva, iako postoji i politički i tehnički aspekt problema, a imajući u vidu vremenske rokove potrebno je krenuti makar s onim oko čega postoji saglasnost.

S obzirom na trenutnu političku situaciju i posebno nedostatak političkog dijaloga, ovu temu u Školi za političke studije Vijeća Evrope smatraju izuzetno važnom za jačanje političke saradnje i stabilizaciju ukupnih odnosa s ciljem nastavka reformskih procesa i ukupne demokratizacije društva.

Skupu je prisustvovalo 50-ak učesnika iz političkog i javnog života BiH, članovi Centralne izboren komisije (CIK), predstavnici zakonodavne vlasti s državnog i entitetskog nivoa, te političkih partija i međunarodnih organizacija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'