Svijet     | 16.12.2019. 17:52 |

Putin pohvalio veću prodaju ruskog naoružanja u svijetu

FENA Internet

MOSKVA, 16. decembra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da se prodaja ruskog naoružanja u inostranstvu povećala tokom proteklih godinu dana.

Govoreći na sastanku s vodećim zvaničnicima, Putin je izjavio kako se očekuje da izvoz naoružanja dostigne cifru od 13 milijardi dolara za ovu godinu, za koji je kazao da je nadmašio prošlogodišnju prodaju za više od dvije milijarde dolara.

Ruski čelnik dodao je da je pozicija Moskve na globalnom tržištu naoružanja nastavila da jača uprkos zapadnim sankcijama.

Ruski izvoz naoružanja u ovoj godini uključuje i isporuku sistema proturaketne zaštite S-400 Turskoj - u ugovoru koji je osudio Washington.

Putin je izjavio da ruski proizvođači naoružanja sada imaju narudžbe iz inostranstva vrijedne ukupno 50 milijardi dolara.

Predsjedavajući sastankom, Putin je zatražio od ruskih zvaničnika da obrate posebnu pažnju prodajama naoružanja Africi i da pokažu „fleksibilan“ pristup isporuci i isplatama. Rusija je ugostila afrički samit u oktobru, u pokušaju da proširi uticaj na kontinentu vojnom pomoći i ekonomskim projektima, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'