Stranačke aktivnosti     | 17.12.2019. 12:23 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH danas je prilikom zasjedanja Predstavničkog doma uputio zastupničko pitanje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove o tome da li kao nadležne institucije za sprovođenje odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH poduzimaju radnje i aktivnosti povodom Odluke OV Stolac kojom je Opština Stolac prodala nekretnine na nacionalnom spomeniku Stari grad Stolac Župi sv. Ilije Proroka Stolac. Kako navode zvanični dokumenti OV Stolac, prodaja se desila zbog "gradnje sakralnih objekata" što je nedopustivo i suprotno svim aktima višeg nivoa.

“Opština Stolac umjesto da zaštiti spomenike koji se nalaze na njenoj teritoriji, ona i dalje radi na njihovoj devastaciji. Šta se čini na implementaciji pravosnažnih rješenja na uklanjanju nelegalnih građevina na nacionalnom spomeniku Stari grad Stolac?

Podsjećam da je Aneksom 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika institucija Bosne i Hercegovine sa mandatom da za dobra koja imaju kulturni, historijski, vjerski ili etnički značaj, utvrđuje mjere zaštite. Komisija je svojom Odlukom jasno definisala da nije dozvoljena nikakva izgradnja objekata niti postavljanje privremenih ili stalnih struktura čija svrha nije isključivo zaštita i prezentacija spomenika. Druge institucije su zadužene za provedbu i zaštitu tih akata, pogotovo Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Bosni i Hercegovini se u ovom slučaju pljuje u lice jer su na lokalitetu nacionalnog spomenika Stari grad Stolac, postavljeni betonski postamenati i križevi, što je također osudilo ali i pozvalo na njihovo uklanjanje, Vijeće za implementaciju mira.

Pravna država mora funkcionisati na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, a Stolac ne smije biti prepušten samovolji samo jedne stranke. Niko nema pravo da uništava vjekovni identitet Bosne i Hercegovine a oni čija je zakonska obaveza da štite ogledalo njenog historijskog postojanja, nose i krivičnu odgovornost. Ovaj slučaj oslikava kako se drskošću i voljom lokalnih političkih moćnika u Stocu direktno potpiruje uništenje identiteta jedne države,” rekao je Amer Obradović zastupnik NB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

NB

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana