Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 16:05 |

Zvizdić: Nadam se da ćemo 23. decembra imenovati novo Vijeće ministara BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da će na sutrašnjoj sjednica tog doma u fokusu biti usvajanje zakona, moguće usvajanje budžeta institucija BiH za 2019. kao i 24 finansijska sporazuma koja već dugo čekaju proceduru usvajanja, kako bi obezbijeđena sredstva bila implementirana za vrlo značajne i važne projekte iz oblasti cestogradnje, komunalne privrede, privrede, ekologije, itd.

Zvizdić je, nakon sjednica kolegija Predstavničkog doma i Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, kazao da je Zajednički kolegij utvrdio kriterije za imenovanje članova u sve zajedničke komisije PSBiH. Dodao je da će vrlo brzo, 24. decembra, imati imena u tim komisijama.

- Konačno ćemo imati i delegaciju za Vijeće Evrope, s obzirom na to ćemo imenovati te zajedničke komisije na narednim sjednicama i Predstavničkog doma i Doma naroda, koje će biti sredinom januara naredne godine - naveo je Zvizdić.

Što se tiče imenovanja novog Vijeća ministara BiH, kazao je da su danas definirana dva moguća datuma održavanja sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi to trebalo biti urađeno.

- Da li će ti biti 23. ili 30. decembra, ne ovisi od nas. Spremni smo zakazati hitnu sjednicu za imenovanje Vijeća ministara BiH čim se završe provjere i od mandatara dobijemo prijedlog za imenovanje ministara i zamjenika ministara - kazao je Zvizdić.

Na novinarsko pitanje da li su budžet institucija BiH za ovu godinu i brojni finansijski sporazumi mogli biti razmatrani ranije, odgovorio je da je to tema o kojoj se govori čitavu 2019. godinu.

- Znamo razloge blokade rada Parlamentarne skupštine BiH. Nije bilo razloga za ovo. Trpili su svi građani BiH i čitava BiH, zato što već davno nije došlo do realizacije finansijskih sporazuma. Sada imamo situaciju da je postignut dogovor, da imamo koaliciju na nivu BiH i očekujem i iskreno se nadam da ćemo 23. decembra biti u situaciji da imenujemo Vijeće ministara BiH, a ako ne onda će 30. decembar biti datum kada ćemo to sasvim sigurno uraditi - naveo je Zvizdić.

Upitan u vezi s predlaganjem kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, odgovorio je da je vidio da su dva imena bila u opticaju.

- To je, na neki način, nadležnost i zadatak koalicionih partnera da predlože ime. Koliko ja znam, dogovor je da on dolazi iz reda ostalih, kako bi zadovoljili i zakonsku odredbu Zakona o Vijeću ministara BiH. Koga će u proceduru provjere poslati Zoran Tegeltija to stvarno ne znam - kazao je Zvizdić.

On je, govoreći o finansijskim sporazumima koji čekaju na proceduru usvajanja, napomenuo da njihova ukupna vrijednost prelazi milijardu eura.

- U sklopu svakog ugovora postoje i određena grant sredstva, zavisi od izvora sredstava od kojih dobijamo takva sredstva - pojasnio je Zvizdić.

Istaknuo je da je jako važno da budu usvojeni ovi sporazumi, „kako bi se pokrenuo investicioni ciklus u BiH koji će dati novi zamah privrednoj dinamici, odnosno privrednom razvoju BiH“.

- Zato očekujem da neće biti bilo kakvih problema. Na komisiji za vanjske poslove svi ti sporazumi su usvojeni jednoglasno i to, na neki način, već daje naznaku da će biti uvojeni i na sjednici Doma sutra - kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma.

Po njegovim riječima, praktično se može kazati da sa sutrašnjom sjednicom počinje aktivan, redovan rad Predstavničkog doma PSBiH.

Upitan o budžetu institucija BiH za narednu godinu, kazao je da je nacrt budžeta za narednu godinu pripremljen, te da očekuje da bi na nekoj sjednici u februaru mogao biti usvojen budžet za 2020. godinu.

- Do kojih povećanja će doći, o tome ćemo tek raspravljati. Za 2019. godinu budžet je povećan za nekih 16 miliona KM. Dominantni dio tih sredstava je bio namijenjen za povećanje plaća policajcima. Imamo i ranije odluku oba doma Parlamenta da naredni budžeti trebaju biti povećani kako bi se poboljšao materijalni status pripadnika Oružanih snaga BiH. Da li će se ići u tom pravcu, to ovisi od odluka i Fiskalnog vijeća i novog Vijeća ministara BiH. Ali, mislim da su na neki način stvorene pretpostavke da ipak dolazi, onako kako je to u skladu sa zakonom i sporazumom, do povećanja budžetskih izdataka, odnosno budžeta BiH - pojasnio je Zvizdić.               

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta