Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 13:42 |

Vlada Distrikta usvojila Izvješće o radu Inspektorata

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. prosinca (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu u Brčkom usvojila je Izvješće o radu Inspektorata za razdoblje od srpnja do rujna 2019. godine.

Voditelj Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević kazao je kako su u trećem izvještajnom kvartalu inspektori kroz 19 upravnih oblasti izvršili oko 10 000 kontrola.

"Poseban aspekt nadzora u izvještajnom razdoblju bili su tržišna kontrola i fitosanitarna kontrola, odnosno oni proizvođači i gospodarstvenici koji vrše promet preko Distrikta. Moram istaknuti da smo u tom segmentu imali određenih problema što se tiče mosta u Brčkom koji povezuje BiH i Hrvatsku, gdje je smanjen broj ulaza za 80 posto", kazao je Bulčević.

Iz tog razloga, kako navodi, fitosanitarna i tržišna inspekcija imale su smanjen broj kontrola u navedenom razdoblju.

"Vršili smo i kontrole rada na crno, građevinsku kontrolu, inspekciju zaštite zdravlja i okoline. Kad je u pitanju rad na crno izvršili smo 400 kontrola u razdoblju od tri mjeseca i pri tome smo zatekli 55 radnika koji nisu imali radno-pravni status. Nakon toga, 53 radnika su prijavljena, a pokrenuti su i prekršajni postupci. Inspekcija će u ovom segmentu pokušati inicijativno djelovati na izmjene određenih zakonskih akata. Novi zakon o radu je u skupštinskoj proceduri i vjerujem da će on poboljšati ovu situaciju", kazao je Bulčević.

Dodao je da je tijekom ove godine povećan broj kontrola kvalitete hrane, a posebno proizvoda koji se svakodnevno konzumiraju kao što su meso, mesne i biljne prerađevine i slično.

"Trudimo se život građana učiniti što kvalitetnijim kroz zdravlje i zaštitu okoliša. Ovih dana ćemo aktivno krenuti i u rješavanje problema kada je u pitanju zabrana pušenja. U Zakon o zabrani pušenja ugrađene su određene izmjene kako bi u potpunosti bio provediv na terenu", dodao je Bulčević.

U nastavku sjednice Vlada je k znanju primila Informaciju o stjecanju uz naknadu nekretnina, KO Brčko 1, Informaciju o rješavanju upravnih predmeta za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine, Informaciju o stanju strateškog planiranja u Brčko distriktu BiH i Izvješće člana UO Javnog poduzeća "Luka Brčko" d.o.o. Brčko distrikt BiH za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine iz reda službenika zaposlenih u tijelima javne uprave.

Vlada je na današnjoj sjednici također informirana o dopisu Ministarstva sigurnosti BiH kojim se traži mišljenje i komentar na Strategiju protivljenja trgovini ljudima 2020.-2023. godina, a o ovoj temi Vlada će raspravljati na sjednici Kolegija Vlade, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko Distriktu pokrenula 76 postupaka u 2023. godini

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana