Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 17:57 |

UG Vive Žene - Prekinuti šutnju o nasilju nad ženama i djevojčicama

FENA Saopćenje

TUZLA, 18. decembra (FENA) - Neophodno je da se kao društvo u cjelini više bavimo uzrocima ili prevencijom nasilja, a manje posljedicama, jedan je od zaključaka okruglog stola o temi "Prostor za razmjenu mišljenja i dijalog koji vode promjeni u društvu – promjena stereotipnih stavova i prekid šutnje o nasilju nad ženama i djevojčicama" koji je održan danas na Modracu.

Okrugli sto jedna je od aktivnosti realiziranih u okviru projekta "Povećanje razumijevanja i prihvatanje rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama – put ka prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama" u periodu 2018-2019. godina kojeg implementira Udruženje građana Vive Žene u sklopu regionalnog projekta "Sprovođenje normi, mijenjanje stavova", koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women.

Učesnici okruglog stola bili su profesionalci iz institucija koje su u kontaktu sa žrtvama nasilja, kao i predstavnici nevladinog sektora, odnosno članice udruženja žrtava rodno zasnovanog nasilja, a među ostalim govorile su Aida Mustačević Cipurković, koordinatorica projekta, Rejhana Dervišević, vijećnica u Gradskom vijeću Tuzla, Mevlida Mehanović, predsjednica Udruženja žena "Podrinjka" Skelani i Mirsada Tursunović, predsjednica Udruženja "Naš glas".

Učesnici su imali priliku pogledati video sa realiziranim aktivnostima u okviru projekta, kao i video poruke koje su poslale žrtve nasilja u porodici koje su se kroz aktivnost "Ženski lanac podrške" osnažile i odlučile da postanu javne govornice i edukatorice u borbi protiv nasilja nad ženama.

U sklopu projekta uspostavljeno je šest grupa i održano 60 radionica, deset za svaku grupu kroz pet susreta. Jedan od zaključaka je da je potrebno objavljivati analitičke tekstove o rodno utemeljenom nasilju te načinima prevencije i suzbijanja nasilja, te informirati o svim zakonskim izmjenama i rezultatima istraživanja o nasilju prema ženama, saopćeno je iz U.G. Vive Žene.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Infantino osuđuje 'šokantno' nasilje nakon što su navijači Trabzonspora napali igrače Fenerbahcea

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!