Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 18:26 |

Zastupnici SDA USK-a traže vanrednu sjednicu - Na budžetu 750 novouposlenih

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 18. decembra (FENA) - Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), zajedno za zastupnicima Demokratske fronte (DF) i POMAK-a, uputili su danas zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) Razimu Halkiću zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine USK o temi zapošljavanja u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Unsko-sanski kanton u 2019. godini.

Potpisnici zahtjeva navode da je, odgovarajući na zastupničko pitanje Zikrije Durakovića, Porezna uprava FBiH-Kantonalni ured Bihać dostavila zastupnicima informaciju o broju novouposlenih osoba u deset mjeseci ove godine u kantonalne organe uprave i institucije čiji je osnivač Unsko-sanski kanton.

U informaciji se navodi da je u tom periodu radno angažirano ukupno 750 osoba, od čega su 523 prijave na obrascu JS 3100 (broj prijavljenih radnika, odnosno zasnovanih radnih odnosa), a 227 prijava na obrascu JS 3120 (registrirani ugovori o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa).

 - I na osnovu površne analize može se zaključiti da je ovakav nivo zapošljavanja drastično veći u odnosu na proteklih deset godina i da ima jasne političke konotacije. Postoje ozbiljne indicije da se ovakvim enormnim zapošljavanjem na teret budžeta osiguravala podrška Vladi USK među pojedinim skupštinskim poslanicima. Pored toga, u ovom trenutku je aktuelno nekoliko desetina konkursa koji će rapidno povećati broj zaposlenih. Kod raspisivanja jednog broja konkursa nisu ispoštovane zakonske procedure i podzakonski akti koji predviđaju dostavljanje uvjerenja o nekažnjavanju - stoji u zahtjevu.

Šef kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić smatra da ovi podaci trebaju biti predmet ozbiljne rasprave.

 - Prostom matematikom mi dolazimo do podatka da Vlada USK na budžet dovodi 2,5 osobe dnevno. Na sjednici očekujemo da nam direktor Unsko-sanskih šuma iz A-SDA objasni kako je, uprkos financijskim problemima preduzeća, uspio naći novac za plate 262 novouposlena. Isto tako, želimo pitati direktora Kantonalne bolnice iz SDP-a na kojim radnim mjestima nalazi se 58 osoba koje su zasnovale radni odnos u bolnici, iako svi znamo da se naš kanton suočava s manjkom medicinskog kadra - rekao je Musić. 

Javnost, kako je dodao, treba da dobije informaciju o tome koliko novouposlenih u javnim preduzećima i ustanovama posjeduje diplome škola Admira Hadžipašića, koliko je među njima stranačkih aktivista, rodbine zastupnika i visokih funkcionera vladajućih stranaka.

- Prije nekoliko dana premijer je ustvrdio da podaci Porezne uprave nisu istiniti, pa i on će imati priliku da odgovori na naša pitanja. Također, SDA će predložiti neke mjere da se ovakav način zapošljavanja obustavi, poput poništavanja konkursa koje su u toku, te moratorija na zapošljavanje - dodao je Musić, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA USK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pavliček: Hrvatska od samostalnosti izgubila milijun stanovnika

Hrvatska: Zastupnicima zbog stresa povišeni tlak i šećer u krvi

Kurti: Srbija poručuje da neće primjeniti Ohridski sporazum

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo