Svijet     | 20.12.2019. 14:04 |

Rouhani traži od Japana da pomogne u očuvanju nuklearnog sporazuma

FENA Internet

TOKIO, 20. decembra (FENA) – Iranski predsjednik Hassan Rouhani u petak je ponovo osudio  američko povlačenja iz nuklearnog sporazuma i zatražio od Japana da pomogne u naporima na očuvanju sporazuma tokom susreta s premijerom Shinzo Abeom, u jeku kontinuiranih sporenja između Teherana i Washingtona.

Rouhani, prvi iranski predsjednik koji je posjetio Japan u 19 godina, poručio je Abeu da nuklearni sporazum sa svjetskim silama ostaje od ključnog značaja.

- Nuklearni sporazum izuzetno je bitan dokument, i mi snažno osuđujemo američko povlačenje, koje je bilo iracionalno i jednostrano. Nadamo se da će Japan i druge zemlje u svijetu učiniti napore da održe taj sporazum – izjavio je Rouhani.

Abe je u uvodnim komentarima zatražio od Irana da u potpunosti poštuje sporazum i da igra konstruktivnu ulogu u ostvarenju mira i stabilnosti u regiji. Izrazio je zabrinutost rastućim napetostima na Bliskom istoku i obećao je učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne u obnovi  regionalne stabilnosti.

- Imam velika očekivanja od Irana da se u potpunosti povinuje nuklearnom sporazumu i da igra konstruktivnu ulogu u ostvarenju mira i stabilnosti u regiji – izjavio je Abe.

Bliski istok zadovoljava 80 posto japanskih potreba za naftom.

Japan, američki saveznik koji ima tradicionalni dobre odnose s Iranom, također nastoji da igra posredničku ulogu između Teherana i Washingtona. Abe je kazao da takvu ulogu od Tokija traži međunarodna zajednica.

Rouhani, koji je prisustvovao na islamskoj konferenciji u Maleziji, doputovao je u Tokio u petak popodne po lokalnom vremenu i u noćnim satima se sastao s Abeom s kojim je imao radnu večeru, saopćili su zvaničnici japanskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'