Ekonomija     | 21.12.2019. 10:08 |

Revizija - Brojne nepravilnosti u radu nacionalnih parkova u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21. decembra (FENA) - Dva nacionalna parka u Republici Srpskoj, "Sutjeska" i "Kozara", dobila su mišljenje s rezervom od Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS kada je u pitanju njihovo poslovanje u 2018. godini.

Obje te javne ustanove su prekršile Zakon o javnim nabavkama.

Revizori su utvrdili nepravilnosti u Nacionalnom parku "Sutjeska" Tjentište i prilikom priprema za izvođenje građevinsko-zanatskih radova na otklanjanju posljedica elementarne nepogode i klizišta na području kompleksa spomenika "Bitka na Sutjesci".

Vrijednosti zaključenog ugovora za sanaciju je bila 1.999.391 KM sa PDV-om.

U izvještaju revizije je upozoreno da je u komisiju za provođenje javne nabavke za pomenute poslove sanacije imenovana i osoba koja donosi odluke vezane za postupak javne nabavke i odobrava ih, što nije u skladu sa Pravilnikom o uspostavljanju i radu komisije za javne nabavke.

Angažovan je i podizvođač, iako to nije bilo predviđeno.

- U konačnoj ponudi kvalifikovani ponuđač je u Aneksu 2 naveo da nema namjeru podugovaranja, međutim zaključio je ugovor o podizvođenju sa podizvođačem u vrijednosti od 881.901 KM (sa PDV-om) za tačku koja se u cjelosti odnosi na sanaciju klizišta – ukazuje se u izvještaju Glavne službe za reviziju.

Neusklađenosti u primjeni Zakona o javnim nabavkama su evidentirane i kod odobravanja dugoročnog kredita, zatim za nabavke u iznosu od najmanje 48.988 KM, dok su rashodi po osnovu putovanja i smještaja, održavanja javnih površina i zaštitu životne sredine i za stručne usluge značajno viši u odnosu na finansijski plan.

I Javna ustanova Nacionalni park "Kozara" prekršila je Zakon o javnim nabavkama BiH, ali su utvrđene i druge nepravilnosti u njenom radu.

Naplate ulaza u park i muzej, takse za lov, kao i maloprodaja ogrevnog drveta se vrše gotovinski, prikupljeni novac se predaje u blagajnu i iz blagajne polaže na žiro-račun.

Pravila i procedure načina naplate i dostavljanja novca, do uplate novca na žiro-račun nisu propisana.

Interna kontrola u postupku naplate, kako navodi revizija, nije u određenim segmentima uspostavljena na način da se eliminiše rizik poslovanja gotovim novcem, ne dostavlja se specifikacija naplaćenih brojeva ulaznica i ako su one numerisane, ne sačinjava se ni dokument o primopredaji gotovog novca između radnika koji naplaćuje i radnika koji je preuzeo novac na naplatnom mjestu, a na nalogu blagajne je navedeno samo ime i prezime radnika koji je novac predao u blagajnu, bez njegovog potpisa da je novac predao.

Revizijskim postupcima javnih nabavki utvrđene su određene neusklađenosti u primjeni Zakona o javnim nabavkama i to za usluge sječe, izrade i izvoza šumskih drvnih sortimenata, za nabavku usluga reprezentacije i održavanja vozila, kao i za nabavke robe kancelarijskog materijala i potrošnog materijala, postupci javnih nabavki nisu provedeni.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!