Svijet     | 21.12.2019. 11:33 |

Australija se bori s rekordnim vrućinama i katastrofalnim požarima

FENA Internet

CANBERRA, 21. decembra (FENA) - Nekoliko hiljada vatrogasaca borilo se protiv desetaka požara niskog rastinja koji su se izmakli kontroli u četiri od osam australskih saveznih država i teritorija u subotu, u jeku rekordnih vrućina koje su uslijedile nakon višemjesečne teške suše.

Novi Južni Vels, najnaseljenija australska država, već je drugu sedmicu u vanrednom stanju zbog "katastrofalnih" vremenskih uslova dok temperature dostižu 47 stepeni Celsiusa u predgrađima Sydneya.

Deseci autoputeva su zatvoreni a oko 10.000 policajaca, pripadnika hitne pomoći i vatrogasaca razmješteno je u subotu, što čini "vjerovatno najveći razmještaj osoblja u vanrednim situacijma" u istoriji Novog Južnog Velsa, izjavio je državni ministar za vanredne situacije David Elliot. 

- Oni su tu, četiri dana prije Božića, kako bi sačuvali sigurnost ljudi. Mislim da su ljudima Novog Južnog Velsa potrebne dvije stvari – strpljivost i zdrav razum – izjavio je Elliot novinarima u Sydneyu.

Državna vlada također je zatražila od onih koji su preko praznika namjeravali da napuste Sydney da sačekaju najmanje 24 sata jer su dijelovi autoputa Hume i autoputa Princess koji povezuju Sydney s južnim gradovima, kao što su Canberra i Melbourne, zatvoreni.

Neke željezničke linije iz Sydneya prema jugu i zapadu također su privremeno zatvorene.

Dim od požara ponovo je degradirao kvalitet zraka u Syneyu i njegovoj okolini, i zabilježeni su "rizični" nivoi kvaliteta zraka. Pet upozorenja na vanredne situacije objavljeno je danas a promjena pravca južnog vjetra mogla bi imati dramatične posljedice po kretanje požara, saopćila je vatrogasna služba.

Najbliža Sydneyu su dva požara – "megapožar" koji bjesni 75 kilometara sjeverozapadno od grada koji je spržio više od 45.000 hektara zemljišta od oktobra, i požar niskog rastinja 90 kilometara jugozapadno od grada u kome su poginula dvojica vatrogasaca i uništeno 40 kuća u četvrtak.

Više od 110 požara još bjesni širom države u subotu u jeku ekstremno visokih temperatura, snažnih vjetrova i slabe vlažnosti, prenosi dpa. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Čileu dvodnevna žalost zbog 112 poginulih u najtežim požarima u historiji zemlje

U požarima u centralnom Čileu 112 poginulih

U požarima u Širokom i Posušju izgorjela veća površina raslinja, gorjelo i kod svadbenog salona

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!